IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P 500 се понижиха за първи път през 2019 г.

Цените на петрола отчетоха спад с по около 2% в началото на седмицата

23:18 | 14.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се понижиха в понеделник, най-вече под натиска на технологичния сектор в контекста на започващия сезон на отчетите, съобщава CNBC. Опасенията, свързани с икономическия спад в Китай, също се отразиха на настроението на пазарите.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се раздели с 86,11 пункта. Широкият показател S&P 500 се придвижи в посока надолу с 0,53%, воден от загубите в секторите на технологиите, здравеопазването и комуналните услуги. Технологичният измерител Nasdaq отчете спад с 0,94%.

Пониженията в понеделник идват след солидните ръстове, отбелязани през миналата седмица. Освен това  Dow и S&P 500 прекъснаха триседмичната се печеливша серия след доброто началото на 2019 г.

Акциите на Apple, Netflix и Alphabet поевтиняха с по най-малко 1%.

Корпоративните печалби нараснаха значително през първите три тримесечия на миналата година, повишавайки се с поне 25% през този период.

„Печалбата на компаниите от S&P 500 се очаква да нарасне с 12,6% през четвъртото тримесечие“, коментира Линдси Бел от CFRA Research.

Според Дайвид Костин от Goldman Sachs началото на 2019 г. ще бъде по-трудно за финансовите отчети на дружествата.Той смята, че през тази година ръстът на печалбите ще бъде около 3% в условия, при които икономиката се забавя, доларът поскъпва, а цените на петрола остават ниски.

Американската банка Citigroup отчете изненадващ спад на приходите за тримесечието в резултат на много по-слабото представяне на бизнеса ѝ с търговия на инструменти с фиксирана доходност, ударен от волатилността на финансовите пазари в края на годината.

Освен това износът на Китай неочаквано се понижи с 4,4%, като по този начин се размина с прогнозата за повишение с 3%. Данните изглежда засилиха опасенията, че американските мита върху китайски стоки започват да оказват сериозно влияние върху втората по големина икономика в света.

Във вечерните часове еврото поевтиня с минималните 0,03% до 1,1465 долара.

Цените на петрола пък вървяха надолу през целия ден и вечерта българско време сортът Брент отчете спад в цената си с 2,27%, а фючърсите върху американския суров петрол WTI - с 1,82%.

Златото поскъпна с 0,16% до 1291,60 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още