IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри 210 пункта и записа втори пореден ден на спад

Книжата на компаниите в сектора на суровините поведоха загубите

23:59 | 17.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи за втори пореден ден, а инвеститорите са под влиянието на новите решения на Федералния резерв за паричната политика, които ускориха графика за повишаване на лихвите и предвиждат по-висока инфлация, предава CNBC.

Книжата на компаниите в областта на суровините поведоха загубите, след като Фед съобщи в крайна сметка, че ще повиши лихвите.

Но загубите на общия пазар не бяха големи, като S&P 500 остана само на 0,9% под най-високия си връх в историята. Централната банка запази програмата си за изкупуване на облигации, което според някои инвеститори ще подкрепи акциите в краткосрочен план.

Dow Jones Industrial Average записа спад от 210 пункта до ниво от 33 823,45 пункта, тласнат надолу от спада с по над 3% на цената на акциите на Dow Inc и Caterpillar, след като повечето цени на суровините понесоха удар. S&P 500 се понижи с 0,4% до 4221,86 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 0,87% към стойността си до 14 161,35 пункта, след като инвеститорите потърсиха убежище в книжата на някои големи технологични компании. Цената на акциите на Tesla нарасна с 1,9%, тази на Amazon се покачи с близо 2,2%, а на Facebook – с 1,6%. Книжата на Shopify и Twilio поскъпнаха със съответно 6,1% и 8%.

Внимателно следеното заседание на Федералния резерв в сряда предизвика разпродажби на акции, след като централната банка ускори графика си за повишаване на лихвите и предвижда два скока през 2023 г. Централната банка повиши и очакванията си за инфлацията до 3,4% тази година, което е с един процентен пункт над прогнозата на Федераната комисия по открития пазар през март. 

Фючърсите върху медта отписаха близо 5% от стойността си, а фючърсните цени за паладия и платината се понижиха със съответно над 11% и близо 7%.

„Суровините бяха популярна инвестиция през миналата година, тъй като инвеститорите прибавяха известна защита на портфейлите си срещу инфлация. Така че много инвеститори вероятно са имали твърде голяма експозиция преди заседанието на Фед, а реакцията на американския долар ги принуждава да направят известно преосмисляне“, коментира Джи Полсен, главен инвестиционен стратег в компанията Leuthold Group.

Легендарният хедж фонд ръководител Дейвид Тепър отбелязва, че Фед е свършил добра работа в сряда и че „фондовият пазар все още е добре засега“.

Предпазливите нагласи в четвъртък бяха подсилени и от данните на министерството на труда, според които подадените за първи път заявления за помощи при безработица са нараснали миналата седмица до 412 хил. спрямо 375 хил. предходната седмица. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха броят на заявленията да е бил 360 хил.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1,511% и 2,098%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути е нагоре с 0,86% до 91,91 пункта. Еврото остана непроменено на ниво от 1,191 долара, а паундът поевтиня минимално с 0,01% до 1,392 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,01% до 110,21 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола отстъпи от многогодишния си връх в четвъртък на фона на притесненията за доставките.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, се понижиха с 2,4% до 72,56 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 2,2% до 70,54 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 4,7% до 1774,80 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още