Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones изтри над 530 пункта и записа най-лошата си седмица от октомври

Другите два основни индекса отвъд Океана също се оцветиха в червено в петък и за седмицата

Dow Jones изтри над 530 пункта и записа най-лошата си седмица от октомври

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси записаха значителен спад в петък, а Dow Jones Industrial Average отбеляза най-голямата си седмична загуба от октомври м. г., тъй като трейдърите са притеснени, че Федералният резерв може да започне да вдига лихвите по-рано от очакваното, предава CNBC.

Индексът на сините чипове заличи 533,37 пункта от стойността си и завърши седмицата на ниво от 33 290,08 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,3% до равнище от 4166,45 пункта. Както Dow, така и S&P 500 достигнаха дъното си за сесията в последните минути от търговията и затвориха около тези нива. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,9% до равнище от 13 030,38 пункта.

За седмицата Dow изгуби 3,5%, а S&P 50 и Nasdaq се понижиха със съответно 1,9% и 0,2%.

Председателят на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард каза в петък, че първото повишение на лихвите от централната банка вероятно ще стане през 2022 г. Той каза това, след като в сряда Фед прибави две повишения на лихвите в прогнозата си за 2023 г. и повиши очакванията за инфлацията за годината, подлагайки на натиск цените на акциите.

„Страхът на някои инвеститори е, че ако Фед затегне политиката по-скоро от очакваното, за да помогне за охлаждането на инфлационния натиск, това може да натежи върху бъдещия икономически растеж“, коментира главният пазарен стратег в Truist Advisory Services Кийт Лернър.

Сегментите от пазара, които са най-чувствителни към скока на икономиката, поведоха разпродажбите тази седмица. Секторите на енергетиката и индустрията в S&P 500 се понижиха за седмицата със съответно 5,2% и 3,8%. В същото време секторите на финансите и суровините изгубиха по над 6%. Тези групи бяха пазарни лидери през 2021 г. на фона на повторното отваряне на икономиката.

Спадът на акциите се случва, след като действията на Фед предизвикаха драстично изравняване на т. нар. крива на доходността по държавните ценни книжа. Това означава, че доходността от по-краткосрочни облигации като 2-годишните, расте, а тази по дългосрочните като бенчмарковите 10-дишни облигации намалява. Свиването на доходността от дългосрочни държавни ценни книжа отразява намаляването на оптимизма за икономически растеж, докато скок при доходността от краткосрочни облигации показва очакванията на Фед за ръст на лихвите.

Това явление нанася особено тежък удар на банковите акции, тъй като печалбите им може да бъдат засегнати, когато спредът между доходността от краткосрочни и дългосрочни облигации се стеснява. Книжата на Bank of America и JPMorgan Chase поевтиняха в петък с по над 2%. Цената на акциите на Citigroup се понижи с 1,8% и отбеляза 12-и пореден ден на загуби.

В сряда председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че ръководителите на централната банка са обсъдили ограничаване на изкупуването на облигации и в някакъв момент ще започне да забавя покупките си на активи.

Цените на суровините бяха под натиск тази седмица, след като Китай опита да охлади растящите цени, а американският долар се засилва. Медта, златото и платината отново поевтиняха в петък.

Днешният ден съвпадна и със случващото се веднъж на тримесечие събитие quadruple witching, при което едновременно изтичат опциите и фючърсите върху индексите и акциите. То може да е допринесло за по-волатилната търговия по време на сесията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1,441% и 2,071%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, напредна с 0,47% до 92,32 пункта. Еврото поевтиня с 0,38% до 1,186 долара, а паундът е надолу с 0,79% до 1,381 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха минимално до 110,19 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола спря загубите по-рано през деня, след като източници от ОПЕК съобщиха, че картелът очаква ограничен ръст на добива на петрол в САЩ тази година въпреки растящите цени. Международният бенчмарк Брент поскъпна с 39 цента до 73,47 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 0,8% към стойността си до 71,64 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото се понижиха с 0,3% до 1769,90 долара за тройунция. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Шестцифрена начална заплата: И Morgan Stanley плаща повече на новаците