IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones нарасна с над 300 пункта в първата сесия за април

Икономически данни от САЩ и Китай донесоха така необходимото облекчение на инвеститорите

23:10 | 01.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се повишиха в понеделник, тъй като силните икономически данни за промишления сектор в САЩ и Китай намалиха притесненията за евентуално забавяне на световната икономика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се повиши с 329,74 пункта, преминавайки границата от 26 хил. пункта благодарение най-вече на доброто представяне на United Technologies, Caterpillar J.P. Morgan Chase. Широкият показател S&P 500 прибави 1,16% към стойността си след доброто представяне на финансовия сектор. Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet отчетоха ръст в цената на акциите си. Технологичният Nasdaq нарасна с 1,29%.

Книжата на Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America и J.P. Morgan Chase поскъпнаха с по-около 2%.

В САЩ бяха публикувани данни за индустрията и строителството, които се оказаха изненадващо положителни. През март промишлената експанзия отскочи изненадващо рязко от февруарското двугодишно дъно в резултат на повишение на новите поръчки и на самото производство, както и на силно подобрение на заетостта в този важен за американската икономика сектор, показват резултати от последно проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, нарасна през март до 55,3 пункта от 54,2 пункта през февруари (най-ниско ниво от ноември 2016-а година), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение към 54,5 пункта.

Другата позитивна новина е свързана със строителството - разходите за строителство са се увеличили изненадващо през февруари, докато експертите очакваха спад.

В Китай данните за бизнес настроението от март в малки и средни, предимно частни промишлени предприятия, както и в големи и държавни предприятия, се оказаха също позитивни. Настроението и сред доставчиците на услуги е по-високо от прогнозите на експертите.

„Добрите новини от САЩ и Китай не означават, че всички рискове са избегнати, тъй като търговската сделка не е финализирана и все още може да се провали“, коментира Адриан Зурчер от UBS Global Wealth Management.

Данните от понеделник все пак донесоха така необходимото облекчение на инвеститорите, които в последно време бяха разтревожени от страховете за забавяне на глобалната икономика. В началото на миналата седмица фондовите пазари бяха подложени на натиск, тъй като пазарите на облигации сигнализираха за предстояща рецесия в САЩ.

Доходността по десетгодишните държавни облигации се повиши с 6 базисни пункта до 2,483%, а доходността по тридесетгодишните достигна 2,876%.

Нарастването на индексите в понеделник се случва, след като S&P 500 миналата седмица отбеляза най-доброто си начало на годината след 1998 г. и най-силното си тримесечно представяне от 2009 г. насам. Широкият показател се повиши с 13,1% през първото тримесечие, воден от технологичния сектор.

Поредният кръг от търговски преговори между САЩ и Китай приключиха миналата седмица, като представители на американската страна заявиха, че Пекин е направил предложения по редица въпроси, включително по трансфера на технологии. Двете държави продължават с преговорите през тази седмица.

Във вечерните часове еврото поевтиня спрямо долара с 0,09% до 1,1208 долара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 2,41% до 61,59 долара за барел. При сорта Брент повишението е с 2,10%.

Златото обаче се търгува в червената зона с отстъпка от 0,43% до 1292,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още