Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones нарасна с над 480 пункта, Nasdaq прекъсна губещата си серия

Основните индекси отвъд Океана се окопитиха в първата сесия за октомври след спадовете в четвъртък

Dow Jones нарасна с над 480 пункта, Nasdaq прекъсна губещата си серия

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в петък, след като инвеститорите се отърсиха от суровия септември, а новината за ново лекарство срещу COVID-19 подкрепи книжата на компании, обвързани с икономическото възстановяване, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 482,54 пункта към стойността си и завърши седмицата на ниво от 34 326,46 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с близо 1,2% до ниво от 4357,04 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,8% до 14 566,70 и прекъсна петдневната си губеща серия.

Книжата на компанията Merck, която е част от Dow, поскъпнаха с близо 8,4%, след като производителят на лекарства и Ridgeback Biotherapeutics съобщиха, че антивирусният им медикамент срещу COVID-19, приеман през устата, намалява риска от болнично лечение или смърт с 50% за пациенти в леко до умерено тежко състояние. Компаниите планират да поискат извънредно разрешение за медикамента.

Новото лекарство на Merck подкрепи туристическите компании. Книжата на Royal Caribbean и Las Vegas Sands поскъпнаха със съответно 3,8% и 4,3%. Цената на акциите на Southwest Airlines се повиши с 5,6%, след като JPMorgan повиши рейтинга им. Банковите акции също поскъпнаха и помогнаха за силното представяне на Dow.
Книжата на производители на ваксини, включително Moderna, се понижи след новината от Merck.

Ръстовете в петък се случват, след като Wall Street приключи бурен септември, когато опасенията за инфлацията, забавянето на растежа и ръста на доходността по облигациите изправиха инвеститорите на нокти. S&P 500 приключи месеца със спад от 4,8%, прекъсвайки седеммесечната си печеливша серия. Dow и Nasdaq Composite отписаха съответно 4,3% и 5,3% от стойността си и отчетоха най-лошия си месец от годината.

„Комбинацията от забавяне на растежа, по-неблагоприятна парична политика, проблемите в Китай, отслабващите фискални стимули и блокираните вериги за доставки натежаха върху нагласите на инвеститорите с навлизането в есента и четвъртото тримесечие на 2021 г.“, коментира Крис Хъси, управляващ директор на Goldman Sachs.

Десет от 11-те сектора в S&P 500 записаха загуби през септември, водени от спада със 7,4% през месеца на сектора на суровините. Енергетиката се представите най-добре с ръст от 9%.

Макар че октомври не е известен със сривове на пазара, той обичайно е началото на по-добър сезон за акциите. S&P 500 нараства средно с 0,8% през десетия месец от годината, сочат данни на Stock Trader’s Almanac.

В макроикономически план личните доходи са нараснали с 0,2% през август в унисон с очакванията. Индексът на основните лични потребителски разходи е нагоре с 3,6% на годишна база, най-голямото покачване от над 30 години и малко над очакванията за 3,5% на икономисти, участвали в допитване на Dow Jones.

Във Вашингтон президентът Джо Байдън отиде в Конгреса в петък, за да помогне в преговорите по големия инфраструктурен план. Конгресът постигна краткосрочна сделка за финансиране на федералното правителство в четвъртък, но продължава да работи по законопроекта за инфраструктурата и тавана на дълга.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1,465% и 2,033%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари, се понижи с 0,17% до 94,07 пункта. Еврото поскъпна с 0,09% до 1,159 долара, а паундът прибави 0,53% към стойността си до 1,354 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,2% до 111,06 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши над прага от 78 долара за барел, подкрепен от затегнатото предлагане заради ограниченията на ОПЕК+, възстановяването на търсенето и по-слабия долар.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 1% до 79,13 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI напреднаха с 0,9% до 75,71 долара за барел.

Американските фючърси върху златото прибавиха 0,1% към стойността си до 1758,4 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Кадър на деня за 23 октомври