Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones остана на крачка от зелената територия в сряда

S&P 500 и Nasdaq обаче записаха ръст след съобщението за ваксината на Pfizer и BioNTech

Dow Jones остана на крачка от зелената територия в сряда

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

S&P 500 и Nasdaq Composite отбелязаха ръст, а технологичните акции възстановиха част от загубите си по-рано през седмицата, предава CNBC.

Широкият измерител завърши деня със скок от 0,8% до ниво от 3572,66 пункта, а Nasdaq напредна с 2% до ниво от 11 786,43 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза лек спад от 23,29 пункта до равнище от 29 397,63 пункта.

Цената на акциите на Apple се повиши с 3%, а книжата на Netflix поскъпнаха с 2,2%. Facebook и Amazon напреднаха със съответно 1,5% и 3,4%. Цената на акциите на Alphabet нарасна с 0,6%, а тази на Microsoft е нагоре с 2,6%.
В същото време книжата на American Express поевтиняха с 4,2% и тласнаха Dow надолу. Boeing и Disney отписаха най-малко по 3% от стойността си.

Движенията в сряда се случват след силни сесии за Dow благодарение на съобщението на Pfizer и BioNTech, че ваксината им срещу COVID-19 е ефективна на над 90%.

Новината накара инвеститорите да се насочат от технологичните компании към книжа на компании, възползващи се от оставането у дома, и към циклични акции, които разчитат на възстановяването на икономиката.

„Внезапен макро положителен шок като през тази седмица може да вдигне стойността на всички акции за известно време. Но смятаме, че перспективите за следващата година трябва да са по-нюансирани“, коментира Иниго Фрейзър-Дженкинс, ръководител на екипа за портфейлна стратегия в компанията Bernstein.

Технологичните акции и тези на компаниите за потребителски стоки от неосновна необходимост, които се представяха най-слабо тази седмица, изпратиха силна сряда. Технологичният сектор е нагоре с над 2%, а секторът на потребителските стоки от неосновна необходимост постигна ръст от 1,5%.

Най-добре представящите се сектори тази седмица – енергетиката и финансите, изостанаха. Енергетиката записа спад от 0,8%, а финансите загубиха 0,5% от стойността си. Енергетиката обаче отбелязва скок от 16% от началото на седмицата въпреки понижението в сряда. Финансовият сектор е нагоре с 8,4% през същия период.

Пазарът на облигации беше затворен сряда заради Деня на ветераните. По-рано тази седмица обаче доходността по 10-годишните облигации достигна най-високото си ниво от март насам.

Новината за ваксината дойде, след като САЩ отново надминаха рекорда си от предишния ден за новозаразени с COVID-19 за един ден. В понеделник страната премина прага от над 10 млн. случая.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е нагоре с 0,28% до 93,01%. Еврото поевтиня с 0,30% до 1,178 долара, а паундът загуби 0,39% от стойността си до 1,322 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,14% до 105,43 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола цената на петрола леко се повиши на фона на надеждите за ефективна ваксина срещу COVID-19, която продължава да подкрепя нагласите, а данни от индустрията показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели повече от очакваното.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 0,16% до 44,53 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) са нагоре с 9 цента до 41,45 долара а барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,9% до 1859,60 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските индекси завършиха без единна посока в очакване на отчетите на Big Tech