IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави близо 300 пункта, подкрепен от книжата на банките

Инвеститорите продължават да се безпокоят от нарастващите случаи на коронавирус отвъд океана

23:57 | 25.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси приключиха волатилна сесия със стабилни ръстове на фона на задоволството на инвеститорите от смекчаването на регулациите за големите банки, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от 299,9 пункта до ниво от 25 745,60 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 1,1% и приключи деня на ниво от 3083,76 пункта. Nasdaq Composite също напредна с 1,1% до равнище от 10 017 пункта.

Федералната комисия за застраховка на депозитите съобщи, че ще позволи на банките да правят по-лесно големи инвестиции във фондове като фондове за рисков капитал. Освен това те няма да са длъжни да заделят пари за трейдъри с деривати между различни филиали на една и съща компания, което потенциално може да освободи повече капитал.

Книжата на Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo поскъпнаха с над 3%. Цената на акциите на Goldman Sachs също се повиши с 4,6%, а тази на Morgan Stanley прибави 3,9% към стойността си. Книжата на големите банки достигнаха връхната си точка за деня в последния час от търговията, докато инвеститорите очакват оповестяването на резултатите от стрес тестове на големите банки. Те трябва да бъдат обявени след края на търговията.

По-рано през деня индексите отбелязаха спад, тъй като инвеститорите продължават да се безпокоят от растящия брой на случаите на коронавирус.

Флорида съобщи в четвъртък за нови 5004 случая. Това е малко под рекорда за един ден на щата от 5508 случая, достигнат в сряда. В Аризона случаите скочиха с 5,1%, надхвърляйки средното седемдневно ниво за щата от 2,3%. В същото време губернаторът на Тексас Грег Абът заяви, че щатът ще забави плановете за повторно отваряне заради ръста през последно време на случаите на новозаразени и хоспитализирани.

„Мисля, че ще видим втора вълна от случаи“, прогнозира Комал Сри-Кумар, президент на Sri-Kumar Global Strategies. „Това е най-голямото ми безпокойство за пазара“, допълва той. „В някакъв момент трябва да се върнете към фундаментите, а ако те не са се подобрили, ще се наложи отстъпление от всички ръстове на цените на акциите, свързани със стимулите“, смята Кумар.

Още 1,48 млн. американци са подали заявления за помощи при безработица миналата седмица, съобщи министерството на труда. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха 1,35 млн. Това е втора поредна седмица, в която данните за заявленията при безработица в САЩ са по-лоши от очакванията.

„Както и да го погледнем над един милион безработни е нещо много лошо. Ще отнеме известно време, за да се компенсират структурните щети, които COVID нанесе на света“, коментира Майк Лоуенгард, управляващ директор на инвестиционните стратегии в E-Trade.

„Колкото и да е некомфортно, инвеститорите трябва да свикнат с продължаващата волатилност на пазара на този етап“, допълва той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,682% и 1,429%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,26% до 97,4 пункта. Еврото поевтинява с 0,31% до 1,122 долара, а паундът губи 0,02% от стойността си до 1,242 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,12% до 107,15 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна с около 2% по време на волатилна сесия, подкрепена от признаците за леко подобряване на американската икономика и слаб ръст на търсенето на петрол, но покачването на цените беше ограничено от растящите случаи на COVID-19 в някои американски щати.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, поскъпнаха със 74 цента до 41,05 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 71 цента към стойността си до 37,72 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 0,3% до 1770,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още