IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 150 пункта и се доближи до нов исторически връх

S&P 500 записа шеста поредна печеливша сесия

23:59 | 20.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се размина за малко с нов връх в сряда, след като нагласите на инвеститорите бяха подкрепени от по-добрите от очакванията отчети и новия рекорд за биткойна, предава CNBC.

Dow прибави 152,03 пункта към стойността си и завърши деня на ниво от 35 609,34 пункта, достигайки исторически връх от 35 669,69 пункта по-рано по време на сесията. Макар че надмина връхната си точка от август на база средата на сесията, индексът с 30 компании остана на 0,1% от рекордното си ниво в края на търговията.

Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,3% до 4536,19 пункта и остана на по-малко от 0,2% от собствения си рекорд. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,05% до ниво от 15 121,68 пункта.

През последните два месеца пазарът беше изправен пред редица притеснения, свързани с ръста на заразените с делта варианта на COVID, прекъсването на веригите на доставки, имотната криза в Китай, сигнала на Федералния резерв, че ще оттегли стимулите и данните за ускоряване на инфлацията. Но отдалечаването на Dow от рекордните му равнища не беше толкова голямо, като достигна около 5% в най-ниската му точка в края на търговията.

Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в компанията CFRA, казва, че пазарът продължава ралито си от миналата седмица, което според него е започнало с по-слабите от очакваното производствени цени и по-добрите от очакванията отчети на банките.

„Това постави началото на ралито. Мисля, че то се дължи на месечните промени в нивото на инфлацията, която сякаш е достигнала връхната си точка, и последиците от забавянето на разпространението на COVID варианта“, отбелязва Стовал.

Според него S&P 500 също може да достигне рекорд много скоро, което ще бъде „бичи“ сигнал, че пазарът напредва.

Verizon беше сред най-добре представилите се компании в Dow с ръст на цената на акциите ѝ от 2,4%, след като отчетът за третото тримесечие надмина очакванията и телекомният гигант повиши прогнозите си на фона на растящото възприемане на 5G. Книжата на Biogen поевтиняха, въпреки че тя надмина очакванията за печалбата и доходите си и повиши прогнозите си за цялата година.

Над 70 от компаниите в S&P 500 обявяват резултатите си тази седмица и до момента сезонът на отчетите върви много добре. До вторник 86% от компаниите от широкия измерител, които са публикували резултатите си, са надминали очакванията, показват данни на Earnings Scout. IBM, Tesla, CSX и Las Vegas Sands са сред компаниите, които ще обявят резултатите си след края на търговията.

Цената на биткойна нарасна до 66,893 долара, нов исторически връх за криптовалутата, след коментар на Пол Тюдор Джоунс пред CNBC, който нарече биткойна по-предпочитано убежище от инфлацията спрямо златото. Цената на биткойна расте от четири седмици на фона на положителни регулаторни развития и очакването за първия ETF, обвързан с биткойн фючърси. ProShares Bitcoin Strategy ETF започна да се търгува във вторник.

Netflix публикува силно очаквания си отчет за третото тримесечие във вторник след края на търговията, от който стана ясно, че гигантът в стрийминга е добавил 4,4 млн. абонати през периода. Анализатори, анкетирани от Wall Street Journal, очакваха 3,84 млн. Въпреки това книжата на компанията, която е прибавила над 20% към стойността си през последните три месеца, поевтиняха с над 2%.

Deutsche Bank понижи рейтинга на книжата на Netflix след отчета, като заяви, че оценката на акциите ѝ е трудно оправдана заради очакваното забавяне на ръста на приходите догодина.

United Airlines също обяви резултатите си за тримесечието след края на търговията във вторник, като надмина очакванията на анализаторите на фона на съживяването на търсенето на пътувания. Книжата на United леко поевтиняха в сряда.

Цената на акциите на Ford нарасна с 4%, след като Credit Suisse повиши рейтинга на книжата на автомобилната компания на фона на прехода към електромобили и очаквания ръст с 30% на цената на акциите. PayPal изгуби почти 5% след съобщението, че може да придобие социалната мрежа Pinterest. Книжата на Pinterest поскъпнаха с над 12%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,66% и 2,137%. 

На валутните пазар доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е надолу с 0,14% до 93,6 пункта. Еврото поскъпна леко с 0,01% до 1,165 долара, а паундът поевтиня с 0,04% до 1,382 долара. Спрямо йената американските пари прибавиха 0,04% към стойността си до 114,29 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се повиши на фона на неочакваното намаляване на запасите от петрол в САЩ. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха със 74 цента до 85,82 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за ноември, които изтичат в сряда, прибавиха 1,1% към стойността си до 83,87 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,1% до 1768,40 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още