Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones прибави над 170 пункта и достигна нов рекорд

S&P 500 също приключи първата сесия за седмицата на рекордно равнище

Dow Jones прибави над 170 пункта и достигна нов рекорд

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Dow Jones и S&P 500 достигнаха нови рекорди на фона на нарастването на оптимизма на инвеститорите за повторно отваряне на икономиката след пандемията, предава CNBC.

Индексът на сините чипове прибави 174,82 пункта към стойността си и достигна рекордното равнище от 32 953,46 пункта. Днес е седмата поредна борсова сесия с ръст на Dow, най-дългата печеливша серия от август насам. Широкият измерител е нагоре с 0,65% до ниво от 3968,94 пункта до нов исторически връх и пети пореден дневен ръст. Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 1,1% и завърши деня на ниво от 13 459,71 пункта.

Основните щатски индекси записваха понижение през по-голямата част от деня, но в крайна сметка постигнаха ръстове в последните минути от търговията. Книжата на някои компании, които биха се възползвали от повторното отваряне на икономиката, поскъпнаха силно, както и акциите на някои големи технологични компании като Apple, които се представяха слабо напоследък. Индексът на компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000 приключи деня с ръст от 0,3% и също достигна нов рекорд.

Книжата на American Airlines и United Airlines поскъпнаха със съответно 7,7% и 8,3%. Въздушните пътувания през уикенда достигнаха най-високото ниво от над една година на фона на разпространението на ваксините срещу COVID-19 и връщането на американците към ваканциите.

Цената на акциите на Apple нарасна с 2,5%, като по-голямата част от ръста дойде в следобедната търговия. Поскъпването намали загубите й за годината до под 7%.

Основните индекси достигнаха дъното си за деня, след като Италия се присъедини към Германия, Франция, Ирландия и Холандия в спирането на употребата на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca и Оксфордския университет. Но в крайна сметка пазарите преодоляха притеснението.

„Инвеститорите ще трябва да се справят трайно с безпокойството за прегряване на икономиката и за затягане на политиката от Фед, което обхвана пазарите през последните седмици“, коментира Дейвид Костин Голдман, главен стратег за американските пазари в Goldman Sachs. „Смятаме, че оценките на компаниите ще могат да издържат на доходност по 10-годишните облигации от около 2% без големи затруднения“, допълва той.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи в понеделник до 1,607%, след като достигна най-високото си ниво от над една година в петък. Тази по 30-годишните облигации също е надолу до 2,359%. Скокът на доходността по облигациите отправи предизвикателство към растящи акции през последните седмици и тласна инвеститорите към циклични сектори на пазара.

Инвеститорите очакват заседанието на Федералния резерв в сряда, когато той ще обяви решението си за лихвите. Очаква се централната банка да съобщи за значително по-добър растеж на икономиката. Инвеститорите в облигации ще наблюдават и дали представителите на Фед ще променят перспективите си за лихвите, които не включват повишения до 2023 г.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е нагоре с 0,13% до 91,79 пункта. Еврото поскъпна минимално с 0,01% до 1,193 долара, а паундът прибави също толкова към стойността си до 1,39 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,1% до 109,13 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи, след като данни показаха ускоряване на икономическото възстановяване в Китай, които бяха неутрализирани от страховете за инфлация. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за май поевтиняха с 34 цента до 68,88 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка през април се понижиха с 0,34% до 65,39 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,5% до 1729,20 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Бившият началник на Пентагона иска повече американски войски в България