Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones проби за първи път над 34 хил. пункта*

Wall Street е готов да завърши още една печеливша седмица

Dow Jones проби за първи път над 34 хил. пункта*

Снимка: Bloomberg

Американските акции отново повишават цената си в петък на фона на силните ръстове на компаниите от индекса на сините чипове, съобщи CNBC.

Dow Jones прибавя 155 пункта, след като за първи път премина границата от 34 хил. пункта. S&P 500 се повишава с 0,3%, като достига нов връх, а Nasdaq Composite се търгува без съществена промяна.

Последната от шестте най-големи американски банки в сезона на отчетите - Morgan Stanley, представи по-силни от очакваното резултати, подкрепени от добро представяне от търговията с ценни книжа и инвестиционното банкиране. Акциите на банката поскъпват с 0,3%.

Цената на PNC Financial нараства повече от 2%, след като банката надмина прогнозите за първото тримесечие.

Wall Street е готов да завърши още една печеливша седмица. S&P 500 прибавя 1% тази седмица, която ще бъде и четвърта поред на зелено. Dow се покачи с 0,7%, докато Nasdaq нарасна с 1% до четвъртък.

„Пробивът на Dow над 34 хил. пункта е сигнал, че апетитът на инвеститорите за бъдещ растеж прелива в по-ориентирани към стойността компании“, каза Питър Еселе, ръководител управление на портфейли в Commonwealth Financial Network.

 „Търсенето на индустриални и на по-циклично ориентирани компании трябва да продължи, тъй като ваксините се разпространяват, а печалбите са по-големи от първоначално очакваните“, коментира финансистът.

Настроенията на инвеститорите бяха подсилени от икономическите данни, които сочат към възстановяване на потребителските разходи и пазара на труда.

Продажбите на дребно нараснаха с 9,8% през март, тъй като допълнителните стимули увеличиха потребителските разходи, надхвърляйки прогнозата на Dow Jones за ръст от 6,1%.

Междувременно заявленията за безработица  в САЩ спаднаха до най-ниското ниво от март 2020 г. Министерството на труда отчете 576 хил. заявления подадени за първи път през седмицата, приключила на 10 април. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха общо 710 хил. заявления.

„Продажбите на дребно, подобно на всяка друга икономическа статистика през последния месец, са на пълната  противоположност спрямо  същия период преди година“, каза Джейми Кокс, управляващ партньор на Harris Financial Group.

Цената на петрола се понижава към 17:42 часа, като фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,46% до 66,63 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол с 0,71% до 63,01 долара.

*Информацията е актуална към 17:10 часа

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow прибави над 400 пункта, възстановявайки се от загубата от предходната сесия