IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones продължи възходящата серия, Nasdaq постигна нов рекорд

Цената на златото премина прага от 2000 долара за първи път в историята

23:43 | 04.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст във вторник, продължавайки силното покачване от предходната сесия в момент, когато конгресмените опитват да постигнат напредък по нов пакет от мерки за стимулиране на икономиката заради коронавируса, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 164,07 пункта към стойността си завърши сесията на ниво от 26 828,47 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с по-скромните 0,36% до равнище от 3036,51 пункта. Технологичният  показател Nasdaq Composite се повиши с 0,35% и достигна ниво от 10 941,17 пункта, като записа пети пореден ден на ръст и нов рекорден връх.

Във вторник конгресмените опитват да постигнат напредък по новия пакет от мерки за стимулиране на икономиката заради коронавируса.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви пред Fox News, че не смята за възможно постигането на сделка тази седмица. Пелоси направи изявлението, след като провела „продуктивни разговори“ с лидера на малцинството в Сената Чък Шумър и началника на канцеларията на Белия дом Марк Мийдоус, но допълни, че все още не е намерено решение на редица проблеми.

И двете страни съобщиха, че са съгласни с нови стимулиращи чекове на стойност 1200 долара, но остават в безизходица по отношение на допълнителната подкрепа при безработица.

Големите технологични компании, които водеха основните щатски индекси през по-голямата част от миналата седмица, поеха в различни посоки във вторник. Книжата на Apple, която в един момент днес беше най-добре представящата се компания в Dow, ограничиха ръстовете и се търгуваха с повишение от 0,2%. Същевременно цената на акциите на Netflix се повиши с 1,3% на фона на затрудненията на останалите големи технологични компании. Книжата на Facebook и Alphabet отписаха съответно 1,6% и 1% от стойността си.

Енергийният, хранителният и суровинният сектор бяха сред най-добре представилите се в S&P 500, като прибавиха по над 1% към стойността си. Ръстовете бяха неутрализирани от спадовете в секторите на здравеопазването и финансите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,507% и 1,185%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,28% до 93,28 пункта. Еврото поскъпва с 0,29% до 1,18 долара, а паундът е надолу с 0,04% до 1,307 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,20% до 105,72 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола са напът да завършат сесията близо до петмесечен връх на фона на надеждите за постигане на напредък в САЩ по нов пакет от стимули за икономиката и признаците, че САЩ успяват да ограничат разпространението на коронавируса.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 57 цента до 44,72 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 69 цента към стойността си до 41,70 долара за барел.

Цената на златото премина ключовия праг от 2000 долара за тройунция за първи път в историята във вторник, след като средата на ултраниски лихви и надеждите за повече стимули в САЩ в подкрепа на пострадалата от коронавируса икономика засилиха привлекателността на благородния метал като актив-убежище.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 1,7% до 2021 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още