IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се насочва към най-големия си спад за годината*

Индексът изтрива близо 800 пункта в началото на сесията

18:02 | 19.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските акции понижават рязко цените си в понеделник поради опасенията, че засилването на случаите на заразени с Covid-19 ще забави глобалния икономически растеж. Индексът на сините чипове Dow Jones се насочва към най-големия си спад през годината, съобщава CNBC.

Dow изтрива близо 800 пункта, или 2,23% от стойността си, като записва по-голям спад от рекордното си понижение от 2% в края на януари.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 1,88%, като енергийният и промишленият сектор поведоха губещите. Nasdaq Composite губи 1,6% от стойността си.*

Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижи до петмесечно дъно от 1,202%, което допълнително влошава опасенията за забавяне на икономиката.

Случаите на Covid се засилиха в САЩ този месец с разпространението на делта варианта. САЩ отчитат средно 30 хиляди нови случаи на ден през последните 7 дни, в сравнение със средно 11 хиляди случая на ден преди месец, според данните на CDC.

Акциите на American Airlines загубиха над 7%. Delta записва спад с 6%. Заедно с акциите на круизните компании и авиокомпаниите, ключовите акции, свързани с растежа на глобалната икономика, поевтиняват. Boeing и General Motors загубиха по повече от 5%. Caterpillar отписва 3% от стойността си.

„Пазарът изглежда е готов да придобие по-отбранителен характер, тъй като изпитваме значително забавяне на финансовите резултати и икономическия растеж“, пише Майк Уилсън, главният стратег на Morgan Stanley.

Цените на петрола също се понижиха поради опасения за забавяне на растежа и след като ОПЕК + постигна споразумение да започне постепенно увеличаване на производството. Акциите в енергийния сектор са сред най-слабо представящите се на пазара, като ConocoPhillips записва спад от 3%. Exxon Mobil загуби 3%.

Фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с над 6% до 67,3 долара за барел, докато сортът Брент поевтинява с 5,34% до 69,66 долара за барел.

Банковият сектор също е надолу, като акциите на JPMorgan и Bank of America поевтиняват с около 2,5%.
Акциите на Big Tech също не бяха имунизирани срещу разпродажбите, като Apple и Alphabet записват спад с над 2% всяка.

Напрегнатата седмица започва и за сезона на отчетите, като се очаква своите резултати да публикуват девет компании от състава на Dow, както и 76 дружества от S&P, които ще представят тримесечни данни.

Сред по-интересните компании във фокуса на инвеститорите са United Airlines и American Airlines, както и социалните Snap и Twitter. CSX, Johnson & Johnson, Coca-Cola, Honeywell, IBM, Intel и Netflix също ще бъдат в полезрението през седмицата.

*Информацията е актуална към 17:15 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още