Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones записа най-добрата си седмица от юни

Силните отчети подкрепиха основните щатски индекси в петък

Dow Jones записа най-добрата си седмица от юни

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси постигнаха ръст в петък, след като по-добрите от очакванията отчети за третото тримесечие подкрепиха Dow Jones Industrial Average и той записа най-доброто си седмично представяне от юни, предава CNBC.

Индексът на сините чипове прибави 382,20 пункта и достигна 35 294,76 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с около 0,8% до ниво от 4471,37 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,5% до 14 897,34 пункта.

Трите основни индекса завършиха седмицата възходящо и са на зелена територия от началото на месеца. Dow е с 0,9% под историческия си връх. S&P 500 и Nasdaq Composite са съответно с 1,6% и 3,3% под рекордите си.

Сезонът на отчетите за третото тримесечие продължи в петък с резултатите на Goldman Sachs, които надминаха значително очакванията на анализаторите. Книжата на банката поскъпнаха с 3,8% и я изстреляха на върха на Dow.

Силният отчет беше публикуван, след като други големи банки също надминаха очакванията за резултатите си по-рано тази седмица. JPMorgan, Bank of America, Morgan Stanley и Citigroup бяха сред тези, които обявиха силни отчети.

„Банките обрисуват силна и здравословна картина за американския потребител. Wall Street не може да е негативен за икономиката, когато вижда данните за резервите, приходите от търговия с ценни книжа, ръста на кредитирането и готовността на потребителите да поемат дълг“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в компанията Oanda.

До момента 80% от 41 компании от S&P 500, които са обявили отчетите си за третото тримесечие, са надминали очакванията за печалба на акция, сочат данни на FactSet. Предвид тези резултати и очакванията за компаниите, които все още не са обявили отчетите си, общият ръст на печалбите за третото тримесечие на компаниите от S&P 500 е 30%, показва анализът на FactSet.

Продажбите на дребно постигнаха изненадващ ръст през септември от 0,7%, докато икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха спад от 0,2%.

„Инфлационната среда и притесненията за снабдителните вериги не се отразяват силно негативно на продажбите на дребно“, коментира Юн-Ю Ма, главен инвестиционен стратег в компанията BMO Wealth Management. „Потребителите се приспособяват към по-високите цени. До момента това не води до значителен спад на търсенето. Но готовността за поемане на по-високи цени не е неограничена“, допълва той.

Биткойнът премина прага от 60 хил. долара, тъй като инвеститорите са оптимисти, че има шанс Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ да одобри първи борсово търгуван фонд върху фючърси на биткойни.

Повишаването на стойността на криптовалутата се прибави към положителните пазарни нагласи, което показва, че готовността за поемане на риск може да нарасне. Книжата на Tesla поскъпнаха с 3%,  а цената на акциите на Coinbase се повиши със 7,9%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,574% и 2,046%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, запазва нивото си от четвъртък от 93,96 пункта. Еврото поскъпна с 0,04% до 1,16 долара, а паундът е нагоре с 0,5% до 1,374 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,51% до 114,24 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола достигна 3-годишен връх от близо 85 долара за барел в петък, подкрепен от прогнозите за дефицит на доставките през идните няколко месеца в момент, когато смекчаването на ограниченията за пътуване заради коронавируса стимулират търсенето.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 1% до 84,86 долара за барел и записаха седмичен ръст от 3%, който е шести пореден. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 97 цента до 82,28 долара за барел. За седмицата ръстът достига 3,5% и е осми пореден за контракта.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,1% до 1795,50 долара за тройунция, но записаха най-добрата си седмица от над пет месеца насам, тъй като отслабването на долара и понижаването на доходността по облигациите засилиха привлекателността на ценния метал въпреки очертаващото се ограничаване на стимулите за икономиката от Федералния резерв.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow започва седмицата с ръст от близо 650 пункта