IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones записа първата си тридневна губеща серия от декември

Безпокойството заради търговското напрежение между САЩ и Китай натежа върху индекса на сините чипове

23:46 | 08.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси приключиха разнопосочно петъчната сесия, а пазарните участници продължават да следят с безпокойство преговорите в областта на търговията между САЩ и Китай, както и забавянето на икономическия растеж, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial Average отписа 63,27 пункта от стойността си и достигна ниво от 25 106,26 пункта, а книжата на Walgreens Boots Alliance и UnitedHealth Group поевтиняват. Dow записа първата си тридневна губеща серия от декември насам.

Широкият измерител S&P 500 обаче постигна минимален ръст от 0,07% до равнище от 2707,88 пункта, а енергийният и секторът на потребителските стоки от неосновна необходимост изостават. Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 0,14% до ниво от 7298,20 пункта.

Основните индекси се отлепиха значително от дъното в последните минути на търговията, което помогна на Dow и Nasdaq да запишат седмия си пореден седмичен ръст. S&P 500 също отбеляза леко повишение за седмицата.

Wall Steeet Journal съобщи в петък, че САЩ и Китай все още не са очертали въпросите, по които са съгласни и по които имат различия, а крайният срок за постигане на споразумение в началото на март наближава. В четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви, че няма да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин преди крайния срок. Съветникът на Белия дом по икономическите въпроси Лари Кудлоу също каза, че „трябва да се извърви значителен път“, преди Китай и САЩ да постигнат споразумение.

В същото време Европейската комисия понижи сериозно в четвъртък прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през 2019 и 2020 г., като отново събуди страховете, че световната икономика може би ще се забави.

„Ако икономиката беше по-силна, търговските преговори нямаше да са толкова притеснителни. Смятаме, че американската икономика малко ще отслабне, но…все още сме оптимисти за бъдещето“, казва Бенджамин Лау, главен инвестиционен директор на Apriem Advisors.

Растящата несигурност около търговските отношения между САЩ и Китай и засилващите се притеснения за световната икономика съвпадат с влошаването на прогнозите за печалбите на компаниите през 2019 г.

Очаква се печалбата през първото тримесечие на 2019 г. да се свие с над 1%, сочат данни на FactSet. Ако наистина се стигне до спад, това ще е първото свиване на печалбата за S&P 500 от второто тримесечие на 2016 г., когато беше отчетено понижение от 2,52%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа намалява съответно до 2,627% и 2,98%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,13% до ниво от 96,63 пункта. Еврото поевтинява с 0,17% спрямо долара до ниво от 1,1324 долара за евро. Спрямо японската йена щатската валута отбелязва минимален спад от 0,06% до 109,74 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола записват седмичен спад след колеблива търговия в петък. Цените намаляват на фона на притесненията от забавяне на световната икономика. Намаляването на предлагането от ОПЕК обаче и американските санкции срещу Венецуела подкрепиха до известна степен черното злато.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI приключиха петъчната сесия с ръст от 8 цента до 52,72 долара за барел, като завършват седмицата с понижение от 4,6%. Това е най-големият седмичен спад от началото на годината.

Международният бенчмарк Брент изтри загубите си по-рано през деня и добави 51 цента към стойността си до 62,14 долара за барел. Той се насочва към седмичен спад от около 1%.

Американските фючърси върху златото добавят 4,30 долара към стойността си до 1318,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още