Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow напредна с 300 пункта до ново рекордно високо ниво

Акциите на Tesla поевтиняха с около процент

Dow напредна с 300 пункта до ново рекордно високо ниво

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските индекси приключиха последната сесия за седмицата на зелена територия, като Dow достигна ново рекордно високо ниво, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 299,21 пункта, или с 0,89%, до равнище от 33 802,78 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,77% до 4128,75 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 70,88 пункта, или 0,51%, към стойността си, като се повиши до 13 900,18 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на икономическите данни. Производствените цени в САЩ се повишиха с повече от прогнозите миналия месец, което показва, че инфлационният натиск продължава да се засилва.

Министерството на труда обяви, че индексът на производствените цени при крайното търсене (PPI) се е увеличил с 1% през март в сравнение с предходния месец след 0,5% ръст през февруари. Повишението е два пъти по-голямо от средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg, като нарастване е отчетено при разходите за стоки и услуги.

Някои акции, свързани с възстановяването на икономиката, напредват. Книжата на Carnival Corp. поскъпват с близо 2,4%. Тези на General Electric напредват с 2%, а на JPMorgan - с 0,9%. При технологиите акциите книжата на Apple също увеличават стойността си с 1,9%, а тези на Netflix – с 0,15%.

Акциите на Tesla поевтиняха с около процент.

Общо за седмицата Dow прибавя над 1% към стойността си, докато S&P 500 и Nasdaq – по 2% и 2,4 на сто.

На коронавирусния фронт инвеститорите отразиха и новината за фармацевтичната компания Pfizer Inc., която подаде до Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) искане за разширяване на разрешението за спешна употреба на Covid ваксината, разработена съвместно с BioNTech, за подрастващите на възраст между 12 и 15 години. 

Още по темата

В същото време от Белия дом заявиха, че 66 милиона пълнолетни американци са напълно ваксинирани срещу Covid-19, което представлява над една четвърт от пълнолетното население на САЩ.

Според координатора на Белия дом по въпросите на коронавирусната пандемия Джеф Зиенц 112 милиона души вече са получили поне една доза от дадена ваксина.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни нарасна съответно до 1,66% и 2,336 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,11% в стойността си до 92,16 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 0,35 на сто до 62,98 долара за барел, докато фючърсите върху американски лек суров петрол WTI поевтиняха с 0,50 на сто до 59,30 долара за барел.

При търговията с благородни метали цената на златото се понижи с 0,8 на сто до 1744,8 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Опасенията около инфлацията оцветяват щатските индекси в червено*