IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прибави близо 250 пункта в началото на седмицата

Новината за удължаването на облекченията даде тласък на акциите на производителите на чипове

23:48 | 19.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американските пазари приключиха борсовата сесия в понеделник на положителна територия, след като доходността по държавните ценни книжа се възстанови след спадовете си от миналата седмица. Пазарите бяха обнадеждени и от новината, че САЩ удължават с 90 дни облекченията по санкциите срещу Huawei, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи с повишение от 249,78 пункта, или с 1%, достигайки 26 135,79 пунката. S&P 500 се покачи с 1,2%, за да затвори на 2 923,65 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite  нарасна с 1,4% до края на деня и завърши на 8 002,81 пункта.

Ръстовете са продължение на възстановяването на пазара от миналата седмица, след като в сряда Dow изпрати най-лошата си сесия за 2019 г. досега, отписвайки 800 пункта. За месец август S&P 500 е назад с 2,1%.

Доходността по американските 10-годишни и 30-годишни американски ценни книжа нараства в понеделник до около 1,6% и 2,08%. Акциите на американските банки също приключиха на положителна територия в унисон с доходността. Тези на Bank of America прибавят близо 0,9%. Книжата на Citigroup пък увеличават стойността си с 1,3%.

В неделя американският президент Доналд Тръмп заяви, че не вижда задаваща се рецесия на хоризонта в САЩ след изминалата волатилна седмица на пазарите. „Справяме се изключително добре. Нашите потребители са богати. Дадох страхотни данъчни облекчения и те са пълни с пари“, посочи държавният глава.

Пазарите бяха повлияни и от очакванията за фискални стимули в Германия, както и новината от събота, че Китайската централна банка ще подобри механизма, използван за определяне на основната лихва по кредитите от този месец.

Новината за удължаването на облекченията даде тласък и на акциите на производителите на чипове. Книжата на On Semiconductor и AMD прибавят съответно 2,7% и 1%.

Акциите на Apple също поскъпват с близо 1,9%, а на Micron Technology – с 3,4%.

На стоковите пазари цената на петрола поскъпва в началото на борсовата сесия. Американският сорт WTI прибавя 2,4% до 56,21 долара за барел. От своя страна международният бенчмарк Брент се повиши с 1,6% до 56,9 долара за барел.

Златото поевтинява с близо 1% до 1498,35 долара за тройунция.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още