IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прибави над 900 пункта в последните три сесии

Корпоративните отчети и надеждите на инвеститорите за прекратяването на търговската война между САЩ и Китай повлияха благоприятно на щатските индекси

23:33 | 01.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските индекси завършиха първата сесия от ноември с повишения на фона на надеждите на инвеститорите за затопляне на отношенията между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 264,98 пункта към стойността си, приключвайки деня на ниво от 25 380,74 пункта. 

Широкият показател S&P 500 отбеляза ръст от 1,06% до 2740,37 пункта, докато технологичният измерител Nasdaq Composite се повиши с 1,75%, или 128 пункта, до 7434,06 пункта.

Това е третата поредна сесия, в която Dow приключва с повишения, като общо за тези дни бенчмаркът се е покачил с повече от 900 пункта.

По-рано днес американският президент Доналд Тръмп написа съобщение в социалната платформа Twitter, че е провел „дълъг и много успеше разговор“ с китайския държавен галва Си Дзинпин по въпросите за търговията. Той добави, че по време на срещата на Г-20 двамата лидери ще разговарят отново, този път  лице в лице.

„Вече е потвърдена срещата между двамата президенти“, заяви Джон Адамс, инвестиционен стратег в BMO Global Asset Management.

Според анализаторите в краткосрочен план търговските трусове може да продължат, но в средносрочна перспектива се очаква уреждане на въпросите и сключване на сделка между САЩ и Китай.

сащ сащ

Първата сесия от ноември изпрати един силно волатилен октомври. Корпоративните отчети за третото тримесечие успяха да помогнат на индексите да възстановят част от октомврийските понижения. Въпреки това анализаторите смятат, че негативните прогнози могат да продължат, въпреки доброто представяне на компаниите на борсата през последните три дена.

Само за месец S&P успя да се раздели с 1,91 трлн. долара, докато Dow завърши месеца с понижение от 5,1 на сто – най-големият месечен спад за индекса от януари 2016 г.

На пазарите за ценни книжа доходността по 10-годишните облигации се понижи до 3,134 на сто, докато тази по 30-годишните американски държавни ценни книжа достигна ниво от 3,376%, отмятайки 0,025 на сто от стойността си.

При валутните пазари индексът на долара, който измерва стойността на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, зачерква 0,86% от стойността си, приключвайки сесията на ниво от 96,29 пункта.

Еврото поскъпва минимално с 0,03% спрямо долара до 1,141 долара, докато британската лира поевтинява с 0,04 на сто спрямо американската валута до ниво от 1,300 долара.

На петролните пазари цените продължат да се понижават. Международният бенчмарк, добиван в Северно море, сорт Брент поевтинява с 2,07 долара до 72,97 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI изгубиха 2,5%, или1,62 долара, от стойността си, като се търгуваха в края на сесията при 63,69 долара за барел.

И двата сорта отбелязаха своите най-големи понижение от юли 2016 г. насам.

Цената на златото се повиши до 1238,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още