Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow прибавя над 150 пункта напът към печеливша седмица*

Силните печалби на технологични компании увеличиха оптимизма на инвеститорите, преди някои от най-големите в сектора да отчетат финансови резултати

Dow прибавя над 150 пункта напът към печеливша седмица*

Снимка: Bloomberg

Американските индекси записват повишения в петък, опитвайки се да постигнат четвърти пореден ден на ръстове и  преодолявайки опасенията за икономическия растеж по-рано през седмицата, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones нараства с малко над 150 пункта, или 0,44%, насочвайки се към четвърти пореден ден на ръст.

По-широкият S&P 500 се повишава с 0,47%. Технологичният Nasdaq Composite се покачва с около 0,3%.*

Доходността по 10-годишните държавни облигации се повишава до 1,306%, облекчавайки опасенията относно икономиката, които пазарът на облигации предизвика в понеделник. Доходността по10-годишните ценни книжа падна до 5-месечно дъно от 1,13% по-рано тази седмица.

„Очакваме пазарите да останат нестабилни, но липсва фундаментално оправдание за по-агресивни продажби“, коментират стратезите на Barclays.

Силните печалби на технологични компании увеличиха оптимизма на инвеститорите, преди някои от най-големите в сектора да отчетат финансови резултати следващата седмица.

Книжата на Twitter и Snap поскъпнаха след отчетените печалби за второто тримесечие, които бяха по-добри от очакваното. Акциите на Twitter се търгуват с повишение от над 2%, докато тези на Snap записват ръст с 23%.

Facebook прибавя 2% след резултатите на своите конкуренти в социалните мрежи. Alphabet добавя около 1%. И двете компании се отчитат следващата седмица заедно с Apple, Microsoft и Amazon.

American Express отчете по-добри от очакваните тримесечни резултати в петък сутринта, което осигури на акциите й повишение в цената от 4%.

И трите основни индекса отвъд Океана са напът да приключат седмицата с повишения, възстановявайки се от загубите миналата седмица и резките разпродажби в понеделник.

За седмицата S&P 500 прибавя над 1%, а Nasdaq Composite е нагоре с около 2%. Dow е нараснал с 0,8% от понеделник.

Силата на технологичните акции се дължи и на продължаващото разпространение на делта варианта на коронавируса.  .

„Видяхме, че по време на дъната на пандемията технологичните акции се държат най-добре, така че мисля, че много инвеститори се връщат към тях, тъй като COVID се възражда“, коментира Юнг-Ю Ма, главен инвестиционен стратег в BMO Wealth Management. „Дългосрочните лихвени проценти, които намаляват, също правят тези акции по-привлекателни“, допълни той.

Като цяло фондовият пазар беше подсилен от силния сезон на отчетите. Една четвърт от компаниите от S&P 500 вече са обявили данни, като се очаква печалбите да нараснат със 76%, според данни на Refinitiv, което би било най-доброто представяне от 2009 г. А маржовете на печалба се задържат в условията на нарастващата инфлация. Досега за второто тримесечие компаниите отчитат среден марж на печалба от 12,8%, според S&P Global.

*Информацията е актуална към 17:00 часа българско време.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
САЩ разрешават на компаниите за канабис да работят с банки