IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прибавя повече от 600 пункта на фона на силните данни за пазара на труда*

Доброто представяне на технологичните компании също оказва благоприятно влияние на основните индекси в старта на сесията

17:59 | 04.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските индекси стартират последната сесия от седмицата с борсово рали на фона на силните данни за пазара на труда и доброто представяне на технологичните компании, съобщава CNBC. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита ръст от 635 пункта, или 2,80%, до 23 321,59 пункта, подпомогнат от отличното представяне на компаниите Boeing, UnitedHealth и 3M.

Широкият измерител S&P 500 прибавя 70,35 пункта, или 2,87 на сто, към стойността си, като достига ниво от 2518,24 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва повишение от 216 пункта, или 3,34%, до 6679,59 пункта.

Технологичните компании Netflix и Intel отчитат ръст в цените на акциите съответно с 4,4% и 4,5 на сто.

Положителните резултати за Netflix се виждат на фона на решението на американската банка Goldman Sachs да добави компанията за видео стрийминг към своя списък на акции с най-висока оценка.

Поскъпването на акциите на Intel и Netflix оказа благоприятно влияние и на книжата на останалите компании от технологичния сектор. Стойностите на акциите на Facebook, Amazon, Apple и Alphabet се повишиха с повече от 2 на сто.

Новината за предстоящата търговска среща между китайски и американски дипломати в средата на следващата седмица се отрази положително върху настроението на инвеститорите.

Акциите на компаниите Caterpillar и Boeing поскъпнаха съответно с 3,2% и 2,4 на сто.

сащ сащ

Във фокуса на пазарите беше и докладът за пазара на труда в САЩ от декември, който представи данни, надминаващи очакванията на инвеститорите.

Американската икономика е прибавила 312 хил. нови работни места през изминалия месец спрямо очакваните 176 хил.

Тази информация повиши доходността по държавните облигации, като тази по 10-годишните американски книжа се търгува около 2,62 на сто.

Това обаче повиши и опасенията около потенциалното ново затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв.

Данните за пазара на труда в САЩ от декември изразяват тревогата около забавянето на глобалната икономика, смята Джей Джей Кинан, главен маркетингов стратег в TD Ameritrade.

На валутните пазари доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, бележи спад от 0,10 на сто до 96,21 пункта.

Еврото отмята 0,04 на сто от стойността си, като се търгува при 1,1387 долара за евро.

Британската лира поскъпва спрямо долара като се разменя за 1,2681 долара.

При петролните пазари международният бенчмарк Брент отчита 4-процентен ръст в своята цена до 58,20 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 2,02 долара до 49,11 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 0,94 на сто до 1282,60 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Данните за пазара на труда са повече от много слаби въпреки статията. Почти всички нови работни места са заети от хора от възрастовата група над 55 години , а заетите във всички останали възрастови групи са намалели. Това е индикатор, за това, че почти всички новосъздадени работни места са на непълен работен и ден и предназначени за старци, които имат нужда от това да си докарат нещо към пенсията или да имат допълнителен доход от втора работа. Американската икономика е жалка в момента и нова колосална икономическа и финансова криза е въпрос само на време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още