Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow приключи най-мрачната сесия за годината, изтривайки над 900 пункта

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи с 12 базисни пункта до 1,52%

Dow приключи най-мрачната сесия за годината, изтривайки над 900 пункта

Снимка: Bloombreg L.P.

Основните щатски борсови индекси завършиха последната сесия от седмицата дълбоко на червена територия, докато инвеститорите претеглят рисковете за икономическото възстановяване от появата на новия африкански щам на коронавируса, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 905,04 пункта, или с 2,53%, до 34 899,34 пункта, записвайки най-големия си спад от началото на годината.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 2,27% до 4594,62 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа понижение от 2,23% до 15 491,66 пункта.

Вълната от скептицизъм относно икономическото възстановяване сред трейдъри и инвеститори беше предизвикана от съобщението на Световната здравна организация (СЗО) от четвъртък, че е открит нов щам на коронавируса в Южна Африка, който се характеризира с множество мутации на т.нар. шипчест протеин. Вариантът на вируса B.1.1.529 съдържа множество мутации, свързани с повишена резистентност към антителата, което може да намали ефективността на ваксините, заедно с мутации, които обикновено го правят по-заразен, споделя Тулио Де Оливейра, здравен експерт от Южна Африка. Други мутации в новия вариант не са наблюдавани досега, така че учените все още не знаят дали могат да променят поведението на вируса.

Великобритания временно забрани полетите от шест държави в Африка заради появата на новия вариант. Израел също наложи ограничения за някои страни в региона. Белгийските здравни власти потвърдиха в петък, че са идентифицирали първия случай на новия вариант на Covid-19 в страната и в Европа.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи с 12 базисни пункта до 1,52%.

Книжата на Carnival Corp. и Royal Caribbean поевтиняха съответно с 13.5% and 11.9%. Цената на акциите на United Airlines и American Airlines се понижи съответно с над 13% и 12,5 на сто. Книжата на Boeing изтриха над 7% от стойността си, докато тези на Marriott International поевтиняха с 10 на сто.

Банковият сектор и този на промишлеността също бяха помрачени от новината за новия щам. Книжата на Bank of America и Citigroup поевтиняха съответно с 5,3% и 4,8 на сто. Цената на акциите на Caterpillar и Chevron се понижи съответно с 4,9% и 3,6 на сто.

При фармацевтичните акции книжата на Pfizer прибавиха 5% към стойността си.

На валутните пазари доларовият индекс, който претегля силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад от 0,71% до 96,09 пункта. Еврото се търгуваше при ръст в стойността от 0,88% срещу 1,131 щатски долара.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 10,42% до 73,65 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 11,98% до 69 долара за барел.

Както Брент, така и WTI отчитат пета поредна седмица на спадове, първата подобна серия от март 2020 г., според изчисления на CNBC. Задаващата се нова криза при пътуванията и потенциалните нови национални блокади се очаква да засегнат сериозно търсенето на петрол и петролни горива, точно когато предлагането се увеличава както от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, така и от развитите икономики чрез техните стратегически резерви.

Цената на златото нарасна с 1,2% до 1805,20 долара за тройунция.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones отписа близо 130 пункта след сигнала на Фед за повишаване на лихвите