IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се смъкна с 500 пункта до най-ниското си ниво от май насам

Опасенията около забавянето на растежа на глобалната икономика оставиха на червено основните индески на Нюйоркската фондова борса

23:50 | 14.12.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските индекси завършиха последната сесия от седмицата с понижения на фона на опасенията за забавянето на глобалния икономически растеж и слабите икономически данни от Китай и Европа, съобщава CNBC. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 496,87 пункта, или 2,02%, до 24 100,51 пункта, което е и най-ниското ниво на показателя от началото на май 2018 г. насам.

За тази година Dow се е понижил с 2,5 на сто.

Широкият измерител S&P 500 отбеляза спад от 50,59 пункта, или 1,91%, до 2599,95 пункта, което е и най-ниското ниво в края на дадена сесия от април тази година насам.

Общото годишно понижение на индекса е 2,75%.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се раздели с 2,26%, или 159,67 пункта, като приключи деня на ниво от 6910,67 пункта.

За цялата година до момента Nasdaq се е понижил едва с 0,11 на сто. 

Една от основните теми, която беше във фокуса на инвеститорите днес, се оказаха месечните данни за ръста на китайската икономика, които не можаха да оправдаят очакванията на пазарите.

сащ сащ

Китайското индустриално производство през ноември е нараснало с 5,4% на годишна база – по-малко от прогнозираните от Ройтерс 5,9%. Продажбите на дребно от своя страна нарастват с 8,1% през изминалия месец, което е под очакваните 8,8% и представлява най-слабия темп на растеж от 2003 г. насам.

Освен това предварителните данни на IHS Markit за общия индекс на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната показаха, че той се понижава до 51,7 пункта през декември, което е най-ниското му ниво от четири години.

Акциите на технологичната компания Apple поевтиняха с 3,2 на сто след като преди няколко дена Китай забрани вноса на седем модела iPhone заради нарушаване на патентните права на Qualcomm.

По-рано днес Apple заявиха, че ще направят всички необходими ъпдейте през следващата седмица, за да отговорят на изискванията на китайските регулатори.

Цената на книжата на Johnson & Johnson се понижи с 10%, след като Ройтерс обяви, че компанията е знаела за наличието на азбест в предлаганата от нея бебешка пудра.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните облигации се понижи до 2,893%, а тази по 30-годишните американски държавни ценни книжа отчете спад до 3,147 на сто.

На валутните пазари доларовият индекс се покачи с 0,41% до 97,46 пункта, докато еврото и паунда поевтиняват спрямо долара съответно с 0,50% и 0,61%.

Еврото се търгува при 1,304 долара за евро, а британската лира за 1,258 долара за паунд.

При петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижиха с            1,33 долара до 60,12 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняваха с 2,6 на сто до 51,20 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,4 на сто до 1242,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 5 години
Ами акциите са си хем така, хем така :) Особено на публичните компании с десетки хиляди и милиони акции.Бизнесът и неговата собственост е актива.. акциите са просто хартийките с които е оценен актива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Някои май имат нужда от напомняне, че ръст/спад на индексите и ръст/спад на икономиката са две различни неща. Макар често да вървят заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
кажи гърците какво изкупиха по света ? ... че , сега им взимат активи ... а португалците , а испанците ? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
mick
преди 5 години
Всъщност всички държави взели огромен дълг в долари или евра.. реално превземат останалия свят.. почти без да работят. И да спихне балона.. те нищо няма да върнат.. нито дълговете.. нито активите които са заграбили. Това си е направо може да се сравни с военно превземане на държави и фирми. Кражба. И после тия държави се определят като защитници на човешките права и развити демокрации. А те са просто крадци на световен национален доход и концентрирайки го в своите държави там правят оазиси. Докато на другите места остава пустиня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
mick
преди 5 години
Пече се. Но сега се правят най-големите печалби при надуването. Така, че повечето са заинтересовани в надуването, а не в спихването на балона на акциите. Огромен ресурс трилиони се събират в ръцете на спекулантите и публичните компании.. при правилно управление, те изкупуват каквото си поискат от планетата земя. След това и спихване да има.. активите остават в тях. Печатането на долари се оказа много добър за САЩ начин за превземане на света. Останалите обаче плащат и ще плащат с поколения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Jorkata
преди 5 години
Май януари ще обявяват рецесия отвър океана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
крас
преди 5 години
От идването на Тръмп на власт до момента се наблюдава НАДУВАНЕТО НА БАЛОН НА АКЦИИТЕ НА КОМПАНИИ , който в момента е пред гърмене. ПРИ ИДВАНЕТО НА ВЛАСТ на Тръмп , Dow Jones е бил на нива 16500 а в началото на месец ДЕКЕМВРИ са 25800 !!!!В момента са 24100 !!!На фона на случващото се прави впечатление срива на цената на газта. ЗАПОЧВА СПУСКАНЕ ПО НАДОЛНИЩЕТО !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още