Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow се срина със 630 пункта до триседмично дъно

Петият пореден спад беше най-дългата негативна серия от тази от седем сесии на понижения, приключила на 28 февруари 2020 г.

Dow се срина със 630 пункта до триседмично дъно

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите от Wall Street настъпиха спирачките в сряда. Индексът на сините чипове Dow Jones отчете най-лошия си дневен спад от края на октомври, записвайки петия пореден спад и най-дългата си поредица на спадове от февруари в този процес.

Понижението за Dow и по-широкия пазар се случва в момент, в който инвеститорите изглеждат все по-загрижени от разпространението на ваксините срещу COVID-19 и са фокусирани върху ръста на цените на акциите на търгуваните на късо кино верига AMC Entertainment Holdings и търговеца на видео игри GameStop Corp., които са подкрепени от група инвеститори на дребно в социални медийни платформи.

Междувременно Федералният резерв задържа непокътнати паричнополитическите си мерки, както се очакваше, но председателят Джеръм Пауъл предложи трезва оценка за икономиката и пазара на фона на бушуващата пандемия.

Dow затвори сесията със спад от 634 пункта, или 2,1%, за да приключи на 30 302 пункта, отчитайки най-големия си еднодневен срив от 28 октомври. Петият пореден спад беше най-дългата негативна серия от тази от седем сесии на понижения, приключила на 28 февруари 2020 г. Индексът S&P 500 отстъпи с 2,6%, за да затвори на ниво от около 3750 пункта, което също бележи най-лошия ден от края на октомври. Nasdaq Composite Index отстъпи с 2,6% до 13 270 пункта.

Председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че икономиката остава далеч от възстановяване, но също така поясни, че скорошните ръстове на цените на активи се дължат главно на оптимизма за пускането на ваксините за борбата с пандемията на коронавируса, както и на  фискалната политика, а не непременно на приспособимостта на паричната политика.

Ето какво движеше пазара днес:

1. Нестабилност за отделни акции

Конфликтът между млади, предимно неопитни търговци и хедж фондове се задълбочава. Развитието на цените на акциите на Gamestop, което в момента води до тежки (счетоводни) загуби за участващите хедж фондове, можеше да бъде само началото. Опасенията за продължаващи битки между младите акционери и професионалните инвеститори допринасят за общата несигурност, твърдят борсовите търговци.

Акциите на Gamestop се превърнаха в символ на този сблъсък на култури. Книжата на търговеца на видеоигри се превърнаха в култова акция, когато активистът инвеститор Райън Коен влезе в Борда на директорите. Хедж фондовете се съмняват, че Коен може да превърне търговеца на стационарни компютърни игри в успешна платформа за електронна търговия. Ето защо те залагат масово на падащите цени.

Частните инвеститори се противопоставят - с успех. Акцията продължава да поскъпва, като в първите часове на търговията в сряда скочи с още 158 процента до 380 долара. Съвсем наскоро се търгуваше на ниво от 313 долара. За сравнение: преди седмица книжата все още бяха на нива под 40 долара.

Междувременно акциите на GameStop завършиха с ръст от 135%, което увеличи повишението за седмицата до 435%. Книжата на AMC поскъпнаха с над 300% и са нараснали с 467% за тази седмица.

Всъщност търговията в сряда предполага, че сценарият може да се повтори. Малките инвеститори навлизат сериозно и при FuboTV. Акциите на услугата за стрийминг, специализирана в спортни събития, поскъпна с 28% до 56 долара, преди инвеститорите да започнат да прибират печалба. В споменатия форум, в допълнение към споделянето на Gamestop, FuboTV също се обсъжда бурно, след като хедж фондът Kerrisdale Capital наскоро публикува къси позиции.

2. Политческите новини

Инвеститорите обърнаха внимание и на политическите новини от САЩ. Късно снощи стана ясно, че американският сенат е потвърдил кандидатурата на Антъни Блинкен за държавен секретар на САЩ. С това на един от най-дългогодишните приближени на президента Джо Байдън бе дадена задачата да върне позициите на САЩ на международната сцена.

Номинацията на Блинкен, който е бивш заместник-държавен секретар и част от хората на Байдън в сенатската Комисия по външни работи, бе приета с 78 на 22 гласа във вторник. Той бе поредният представител от екипа по национална сигурност на новия президент, след като кандидатурите на новия директор на националното разузнаване Аврил Хейнс и министърът на отбраната Лойд Остин бяха потвърдени.

Новият президент на САЩ Джо Байдън обяви днес мораториум върху сондажите за петрол и газ във федерални земи и води. Освен това той съобщи, че ще организира през април световна среща на високо равнище за климата, предаде Bloomerg, като се позова на съобщение на Белия дом. По-късно днес президентът на САЩ ще подпише указ, уточняващ мерките в подробности.

Мораториумът, който Байдън обеща предизборно, няма да важи за вече отпуснати концесии за сондажи.

Новият американски президент се ангажира да запази 30 процента от федералните земи и води незасегнати от човешка дейност до 2030 г., за да бъде спряна загубата на биоразнообразие.

3. Решението на Фед и пресконференцията на Пауъл

Вечерта Федералният резерв на САЩ обяви актуалните си насоки за паричната политика и некоригира своята парична политика. Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл вече подчерта предварително, че все още е рано за някакви повишения на лихвените проценти. Фед ще запази основния лихвен процент в диапазона от нула до 0,25 процента до края на пандемията.

Инвеститорите обърнахавнимание на това как Фед оценява икономическата ситуация в САЩ. Пауъл не даде никакви конкретни улики за това кога може да се очаква прекратяване на свръхслабната парична политика. В момента Фед купува допълнителни ценни книжа на стойност 120 млрд. долара на месец.

Срещата на Фед е първата, откакто Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на САЩ и има и символичен характер. По време на предшественика на Байдън Доналд Тръмп отношенията между централната банка и Белия дом бяха значително охладени. Тръмп многократно се опитваше да повлияе на лихвената политика на Фед в своя полза и по този начин да подкопае независимостта му.

„Не бива да се подценяват предизвикателствата на коронакризата", заяви председателят на Фед в сряда след срещата на централната банка във Вашингтон. Няколко събития обаче според него давали сигнал по-благоприятни икономически перспективи по-късно през годината.

Пауъл цитира по-специално перспективата за широко разпространени ваксини срещу коронавируса като една от причините да бъде уверен за икономиката. Ваксинациите биха позволили малко по-„нормален“ икономически живот. Освен това икономиката се оказва по-силна от очакваното по време на кризата. Това се дължи и на адаптивността на частните домакинства и компаниите, твърди Пауъл. А като допълнение на всичко това идвала и подкрепата от хлабавата парична политика. 

Същевременно председателят на Федералния резерв заобиколи няколко въпроса за единственото нещо, за което говори почти цялата Wall Street: пазарните последици от звездния възход на GameStop Corp. Пауъл отказа да коментира каквито и да било отделни акции или еднодневен ход на пазара на акции, като заяви вместо това, че уязвимостите на финансовата стабилност като цяло са „умерени“. 

По-рано прессекретарят на Белия дом заяви, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и икономическият екип на администрацията на Джо Байдън наблюдават борсовата активност около GameStop и други силно търгувани на късо компании. Засега Пауъл не се присъединява към притесненията им.

4. Поток от корпоративни новини 

Акциите на Microsoft поскъпнаха с 0,25 на сто, след като технологичният гигант отчете рекордни тримесечни продажби, подкрепени от предизвиканото от пандемията търсене на видеоигри и ускореното възприемане на услугите за изчислителни облаци по време на здравната криза. Компанията заяви, че нетната ѝ печалба за второто фискално тримесечие е нараснала с над 30% до 15,5 млрд. долара. Приходите от продажби са се увеличили със 17% до 43,1 млрд. долара. Тези данни надхвърлят очакванията на Wall Street за нетна печалба от 12,6 млрд. долара и приходи от 40,2 млрд. долара, поясняват от FactSet. 

Особен фокус ще падне върху Apple. Очаква се производителят на iPhone да обяви рекорден тримесечен оборот от над 100 млрд. долара, заяви инвестиционният стратег Майкъл Хюсън от брокерската компания CMC Markets. Предвид предизвикателствата, породени от пандемията, това би било изключителен резултат. В хода на търговията книжата останаха почти без промяна. 

Facebook и Tesla също по-късно разкриват своите данни. Акциите на Facebook загубиха 3,51% до 272,14 долара, акциите на Tesla поеха надолу с 2,14% до 864 долара. Производителят на електрически автомобили наскоро беше поставил няколко рекорда подред. Очаква се тази вечер Tesla да обяви шестата си поредна тримесечна печалба.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street не можа да запази ръстовете след понеделнишкото рали