IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се съвзема от най-лошата си седмица от октомври с ръст от 220 пункта

Акциите на GameStop поевтиняват с над 30%, губейки близо една трета от стойността си

23:36 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите индекси в САЩ започват новия месец със силни ръстове, като Wall Street изглежда успява да се отърси от притесненията за търговията на дребно от миналата седмица, която доведе пазара до най-лошата му седмица от октомври насам, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 229 пункта, воден от акциите на Intel и Goldman Sachs, които прибавят съответно 2,1% и 1,3%. Широкият измерител S&P 500 пък прибавя 1,6% и изпраща най-добрия си ден от 24 ноември, като всички сектори са на зелено. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite отбелязва най-голямо повишение от водещите индекси с 2,6%.

Акциите на GameStop – която бе в центъра на вниманието на Wall Street миналата седмица, поевтиняват с 30,8% и губят близо една трета от стойността си. Миналата седмица книжата поскъпнаха с 400% благодарение на активността на потребителите на Reddit от групата WallStreetBets, които дадоха силен тласък на търговията на дребно.

Мнозина на Wall Street се притесниха от активността сред инвеститорите на дребно при редица компании в къси позиции, сред които GameStop и AMC Entertainment.

„Завръщането на волатилността през изминалата седмица беше водено от позиционирането на пазара, а не от притеснения за растежа“, коментира Марк Хефеле, главен инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management.

В понеделник компанията за финансови услуги Robinhood Markets обяви в понеделник, че е набрала допълнителен капитал в размер на 2,4 млрд. долара от съществуващите си акционери. Средствата се прибавят към събраните 1 млрд. долара от миналата седмица.

И трите водещи индекса изтриха по над 3% от стойността си миналата седмица – най-лошото им седмично представяне от октомври.  Dow и S&P също така отчетоха загуба и за януари, който е първият им месец на понижения от три. Nasdaq обаче успя да се пребори за ръст.

Бумът, идващ от Reddit, се прехвърли и на други сегменти на пазара. Фючърсите върху среброто поскъпнаха с над 8% в понеделник до 29,12 долара за тройунция.

Цената на златото също нарасна с 0,7% до 1860,5 долара за тройунция.

Междувременно в неделя група от десетима републикански сенатори изпратиха писмо до президента Джо Байдън, в което го призовават да обмисли по-малки по размер и обхват помощи за икономическите последствия от коронавируса. В настоящия му план са предвидени 1,9 трлн. долара допълнително фискално стимулиране.

Също така през тази седмица се очакват финансовите отчети на още 99 компонента от S&P 500 включително на Alphabet, Amazon, Alibaba, Snap, Exxon, Biogen, Pfizer и Chipotle.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намалява до съответно 1,067% и 1,838%.

Доларовият индекс обаче нараства до 91,04 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна осезаемо. И двата водещи сорта поскъпват с по над 2%. Фючърсите върху американския сорт WTI увеличават стойността си с 2,8% до 53,67 долара за барел, а тези върху международния бенчмарк Брент – с 2,5% до 56,44 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още