IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow успя да изтрие вчерашните си ръстове в началото на новата сесия*

Американските пазари започват сесията на червена територия след вчерашните силни ръстове

17:40 | 14.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започват борсовата сесия в сряда с понижения, успявайки да отпишат вчерашните ръстове, след като американският пазар на облигации изпрати притеснителни сигнали за състоянието на икономиката в страната, посочва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се разделя с 445 пункта (1,69%), спадайки отново под прага от 26 000 пункта. Близо 2% отписва технологичният бенчмарк Nasdaq Composite, достигайки ниво от 7860,19 пункта.

От своя страна широкият измерител S&P 500 спада с 1,71% до 2876,32 пункта.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа в сряда спадна под тази по 2-годишните - необичаен феномен, който се приема като индикатор за икономическа рецесия. Това накара инвеститорите, притеснени за състоянието на икономиката, да се насочат към дългосрочни сигурни активи, което тласна доходността по 30-годишните облигации до ново рекордно дъно. Към 17:20 ч. българско време доходността по американските държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,596% и 2,05% за 10-годишните и 30-годишните облигации.

Най-тежко пострадалият сектор от разпродажбите в сряда засега е банковият. Акциите на Bank of America и J.P. Morgan поевтиняват с 2,9%, а тези на Citigroup с 3,9%.

От 1978 г. налице има пет подобни случая на т. нар. „обърната крива на доходността“ и всички те предшестват рецесии. Последният такъв случай е през 2005 г. - две години преди световната финансова криза.

„Исторически погледнато обръщането на тази крива на доходността означава, че сега трябва да очакваме рецесия в диапазона от 6 до 18 месецаот днес, което драстично и негативно ще промени кратко- до дългосрочните прогнози“, посочва Том Есайе, основател на The Sevens Report.

Цената на петрола от своя страна също успя да изтрие почти всички ръстове от предходната сесия в САЩ. В сряда „черното злато“ от американския сорт WTI поевтинява с 3,7% до 54,99 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент се разменят при понижение в стойността от 3,33% до 59,26 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,63% до 1523,60 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, нараства до 97,92 пункта.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Най-вероятно акциите ще се сринат или октомври-ноември 2019 или октомври-ноември 2020.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Очевидно от редакцията на инвеститора не са много наясно с този феномен. Това, което видяхме днес е индикатор за предстоящ срив след до около 15 месеца. Значи от началото на инвертирането са минали около 9 месеца значи остават най-много 15 до срива. Това без съмнение ще е най-големият спад в историята и в абсолютно и в относително равнище. Вероятно ще видим поне 60% спад на DJIA, 80% спад на NASDAQ iи 80-90% спад на DAX. А изборите в Германия скоро предстоят и те ще съвпаднат с най-голямата рецесия от 20-те години на миналия век. Може да се сбогуваш с еврото и еврозоната скоро, защото еврото се е запътило към 0-ата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
А, значи Пета година става инверсия - и "само" две години по-късно - пазарен срив? Пак ли между 10-годишни и между двегодишни? Значи сривът става след матуритетът на виновната емисия?Значи това със сигурност означава, че и сега ще има рецесия и финансова криза... ако не след 2, то след 5 или 10 години - неминуемо ще стане. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още