Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow записа шеста поредна сесия на спад, докато S&P 500 се насочва към мечи пазар

Акциите на Apple поевтиняха с 3,15 на сто, след като в сряда Saudi Aramco изпревари компанията по размер на пазарната капитализация

Dow записа шеста поредна сесия на спад, докато S&P 500 се насочва към мечи пазар

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с понижения, след като не успяха да се възстановят от спадовете от предходната редовна търговия. В същото време S&P 500 се насочва към територия на мечи пазар, смъквайки се до ново рекордно ниско ниво за годината, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 166,95 пункта, или 0,52%, до ниво от 31 667,16 пункта. Това е шести пореден ден на спад за индекса.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,33% до 3922,39 пункта. Индексът спада с 18,9% на среднодневна база и с около 19% на база затваряне.

В същото време технологичният показател Nasdaq Composite изтри 0,15% от стойността си, смъквайки се до ниво от 11 347,02 пункта.

„Дори да кажете, че се намираме в мечи пазар, дори тогава се наблюдават покачвания в рамките на тези условия, които могат да бъдат много остри“, коментира пазарните движения Кийт Лернър от Truist.

Според Джим Лебентал от Cerity Partners в момента на пазара се търгува чрез емоции, а не с „рационална логика“.

Акциите на Apple поевтиняха с 3,15 на сто, докато тези на Microsoft изтриха 2,5% от стойността си.

В сряда (11 май) Saudi Aramco изпревари Apple Inc. като най-ценната борсова компания в света, подхранвана от скока на цените на петрола, който стимулира производителя на суров петрол, като същевременно увеличава инфлационния натиск, намаляващ търсенето на технологични акции. През въпросния ден Aramco се търгуваше близо до най-високото си ниво с пазарна капитализация от около 2,43 трлн. долара, надминавайки оценката на Apple за първи път от 2020 г. насам. Производителят на iPhone отчете понижение в цената на акциите си с 5,2%, затваряйки на цена от 146,50 долара за акция, което му дава оценка от 2,37 трлн. долара.

Финансовите компании поведоха спадовете на Wall Street. Цената на акциите на Citigroup и Well Fargo се понижи съответно с 2,9% и 2,4 на сто, докато книжата на JPMorgan Chase и Bank of America поевтиняха съответно с 0,64 на сто и 2,07%.

В същото време акциите на Meta повишиха стойността си с 1,3%, а тези на Amazon поскъпнаха с 1,49 на сто.

При автомобилите, цената на книжата на General Motors и Ford отчете спад съответно с 4,59% и 2,96 на сто.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за безработицата в САЩ. Молбите за обезщетение при безработица в САЩ изненадващо се увеличават миналата седмица до 203 000 броя спрямо преразгледаните 202 000 броя през предходната седмица, съобщи Министерството на труда. Икономистите очакваха новите молби да достигнат 195 000 броя през седмицата, приключила на 7 май, според анкета на Ройтерс.

Междувременно, темпът на растеж на производствените цени в САЩ се е ускорил и през април - движение, отразяващо част от по-големия инфлационен проблем на щатската икономика. Индексът на производствените цени се е повишил с 0,5% на месечна и с 11% на годишна база през април. За сравнение - годишното увеличение през март бе на ниво от 11,5%. Месечният резултат обаче е в съответствие с прогнозите на икономистите, анкетирани от Dow Jones, за ръст от 0,5 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 2,861% и 3,031 на сто.

Стойността на доларовия индекс нарасна с 0,9 на сто до 104,78 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се повиши с 0,52% до 108,1 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 0,98% до 106,7 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото поевтиня с 1,7 на сто до 1823 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Американското правосъдие обвинява мениджъри на Allianz в измама