IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започва седмицата оптимистично с ръст от над 100 пункта

Технологичният сектор бе един от най-добре представящите се днес, като инвеститорите се готвят за силна седмица на корпоративни отчети

23:53 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник на положителна територия. Технологичният сектор бе един от най-добре представящите се днес, като инвеститорите се готвят за силна седмица на корпоративни отчети, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави близо 115 пункта (0,4%) до 26 584,77. От своя страна широкият измерител S&P 500 приключи с ръст от 0,7% до 3239,41 пункта, а технологичният Nasdaq Composite записа по-осезаемо повишение от 1,7% до 10 536,27 пункта.

Акциите на технологичния гигант Apple поскъпнаха с 2,4%, а тези на Amazon с 1,5%, след като анализатори увеличиха целевата си цена за лидера в електронната търговия. По-скъпо се търгуваха още книжата на други утвърдени имена в технологичния сектор, като Facebook (1,2%), Netflix (3,16%) и Alphabet (1,4%).

Настроението на пазарите се подобри и от решението на американското правителство да отпусне допълнителни 472 млн. долара за потенциалната коронавирусна ваксина на Moderna. Акциите на компанията скочиха с близо 9,2%.

Поскъпването на акциите стана факт на фона на рекордно рали при цената на златото. Фючърсите поскъпнаха с близо 2% до 1934,6 долара за тройунция по врме на търговията в САЩ. От началото на годината повишението на стойността е от 26% и е напът да запише най-доброто си едногодишно представяне от 2010 г.

 „Златото вероятно се опитва да ни предупреди…, но пазарът продължава да катери нагоре“, посочва Джей Джей Кинахан, главен пазарен стратег на TD Ameritrade.

Тази седмица се очаква да бъде една от най-натоварените в сезона на корпоративните отчети. McDonald’s, Pfizer, Alphabet, Apple и AMD са сред компаниите, които публикуват данни за последното тримесечие.

До понеделник сутринта 130 компании от S&P 500 са представили резултатите си, като 80% са по-добри от очакванията на пазара, показват данни на Refinitiv. Въпреки това като цяло печалбите на компаниите от бенчмарка са намалели с 40% на годишна основа най-вече заради коронавирусната пандемия.

На стоковите пазари цената на петрола се увеличава. Международният бенчмарк Брент поскъпва с почти половин процент до 43,55 долара за барел. От своя страна американският сорт WTI прибавя към стойността си 0,9% до 41,67 долара за барел.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нараства до съответно 0,615% и 1,259%.

Доларовият индекс се понижава по-осезаемо с 0,75% до 93,69 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още