IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започва сесията с надежда да заличи загубените позиции през годината*

Показателят се намира само на 3,6% от последния си рекорд през февруари

17:42 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в петък на зелена територия след публикуването на данните за потребителските разходи в САЩ през юли, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 51,01 пункта, или 0,19%, до ниво от 28 536,87 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 5,05 пункта, или 0,17%, до 3490,76 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,57%, с 60,94 пункта до 11 684,97 пункта.

Разходите на домакинствата са нараснали с 1,9% на месечна база след ръст от 6,2% през предходния месец, показа доклад на Министерството на търговията, публикуван в петък. Личните доходи са нараснали с 0,4%, свидетелстват още данните.

Акциите на Walmart и Microsoft поскъпват с над 1%, след като стана ясно, че търговецът на дребно влиза в битката за приложението TikTok. Гигантът в търговията потвърди в четвъртък, че е заинтересован от придобиването на популярното приложение за кратки видеа. 

Ръстът от началото на сесията поставят Dow на път към jтова да излезе на положителна територия за годината. Последният път, когато измерителят отчете повишение за периода от началото на годината, беше в края на февруари при достигането на последния му рекорд. В началото на петъчната търговия Dow се намира само 3,6% под рекорда си.

"Засега изглежда, че акциите се радват на най-доброто от двата свята, тъй като има признаци за подобряване на икономическите условия, докато паричните стимули продължават да бъдат много приспособими, а нови фискални стимули вероятно са напът", каза Юсеф Абаси, глобален пазарен стратег в StoneX.

На седмична база досега основните индекси са нараснали с около 2%. Както S&P 500, така и Nasdaq се отправят към пети седмичен ръст. Междувременно, Dow е напът към третото си седмично повишение от четири седмици.

Настроенията на инвеститорите се повишиха в четвъртък, след като Федералният резерв разкри голяма промяна в политиката си. Централната банка  ще позволи инфлацията и заетостта да се повишат с цел поддържане а здрава икономика.

Този ход показва, че вероятно лихвените проценти ще останат близо до нула за дълъг период от време. Преди това централните банки увеличаваха лихвите, за да избегнат по-високите нива на инфлация.

„Съобщението за преминаване към асиметричен подход за безработица е много важно и добре дошло развитие“, казва Грег Дако, главен икономист от Oxford Economics. „Фед няма да бърза да повишава лихвите. Ако и когато процентът на безработицата спадне, Фед ще се стреми да гарантира, че ползите от по-свободната политика са възможно най-приобщаващи“, добави той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,719% и 1,489%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 92,52 пункта.

Еврото поскъпва с 0,47% спрямо щатската валута до 1,188 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,19 долара до 44,9 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад в стойността си - от 0,33 долара до 42,71 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,55% до 1962,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още