IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow завърши сесията на най-високото си ниво от месец

Петролът поскъпва осезаемо с по над 3% за двата водещи сорта

23:28 | 08.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси завършиха борсовата сесия в четвъртък на положителна територия след поредната порция новини по темата за договарянето на нови икономически стимули в САЩ, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с над 120 пункта (0,4%), достигайки най-високото си ниво от месец – 28 425,51 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 напредна с 0,8%, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite с 0,5%.

Акциите на самолетните компании записаха ръстове на стойността си на фона на волатилна търговия. Книжата на United и Delta поскъпнаха с по 1,7%.  Тези на American Airlines пък прибавиха 0,7% към стойността си.

Акциите на IBM поскъпнаха с 6%, след като компанията обяви, че ще отдели своето звено за IT инфраструктура.

По-рано днес председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че не би могло да има самостоятелен проектозакон за финансова помощ за самолетните превозвачи или друг отделен бизнес, освен ако не бъде сключена сделка за общ пакет от икономически стимули.

Коментарът бе направен, след като президентът Доналд Тръмп призова Конгреса в сряда да одобри нова подкрепа за самолетния сектор в размер на 25 млрд. долара, както и други 135 млрд. долара за заплати за малкия бизнес, като според него средствата могат да бъдат набавени от неизползваните досега пари по предишните програми. Тръмп също така поиска и Конгресът да одобри нови помощи за американците в размер на 1200 долара.

Инвеститорите също бяха повлияни и от последната порция данни за молбите за помощ при безработица в САЩ. Според последната информация за седмица още 840 000 американци са подали молби за помощи за първи път. Това е над очакванията за 825 000 на Dow Jones.

Водещите индекси са на положителна територия за октомври, след като през септември отбелязаха първия си месец на отрицателна територия от март насам. Въпреки това налице все още са множество рискове, като коронавирусната пандемия, несигурността около президентските избори в САЩ и провалените преговори за нови икономически помощи в страната.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намалява до съответно 0,765% и 1,564%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, също се свива до 93,59 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола поскъпва осезаемо. Международният бенчмарк Брент прибавя 3,3% към стойността си до 43,39 долара за барел. Американският сорт WTI пък увеличава цената си с 3,2% до 41,23 долара за барел.

Златото също е на зелена територия с ръст от 0,4% до 1897,5 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още