IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow завърши сесията със скок от над 500 пункта в изборния ден в САЩ

Зелена вълна заля американските борси днес

23:26 | 03.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Американските борси завършиха борсовия ден с ръстове, тъй като инвеститорите се надяват на ясен победител от президентските избори в Съединените щати, което би означавало, че ще се избегне сценарий на забавен или оспорван резултат, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи сесията с 554,98 пункта повишение, или 2,1%, до 27 480,03 пункта. В последните минути той достигна върха си за днешния ден, когато се изкачи със 700 пункта, но в крайна сметка не успя да запази този скок.

Широкият измерител S&P 500 се изкачи с 1,8% до 3369,16 пункта. Това е второто най-добро представяне на индекса по време на изборен ден.

Технологичният Nasdaq Composite напредна с 1,9% до 11 160,57 пункта.

Цената на акциите на Walgreens Boots Alliance и JPMorgan Chase се увеличи с по над 4 на сто. Двете компании поведоха Dow нагоре. Най-добре представили се в S&P 500 се оказаха производствените и финансовите компании, които записаха по над 2% повишение.

По данни до днешния ден бившият вицепрезидент Джо Байдън водеше в националните допитвания спрямо президента Доналд Тръмп. Байдън се радваше на 52% подкрепа от регистрираните гласоподаватели, спрямо 42% за настоящия държавен глава, сочат данни на NBC News/Wall Street Journal. В колебащите се щати, където ще се реши и изходът от изборите, разликите са малки.

Около 60 млн. души са гласували по пощата заради пандемията на Covid-19, сочат данни на Американския изборен проект. Скокът в този тип гласуване повдигна опасения от потенциално забавяне на резултатите от изборите.

Инвеститорите следят и ключовия вот за Сената, където досега мнозинство имаха републиканците. Бъдещите политики, в това число и предвиждания нов пакет от държавни стимули, ще зависят от битката за Сената.

Джим Креймър от CNBC предупреди инвеститорите да бъдат внимателни, защото пазарът вероятно ще остане волатилен след деня на изборите.

Миналата седмица и трите основни индекса преживяха най-големите си седмични загуби от 20 март, което доведе до силни спадове за октомври.

Отвъд изборите, Съединените щати записаха скок и на броя новозаразени с Covid-19. Средният брой дневно заразени с коронавируса за седемте дни до неделя достигна 83 805, което е с почти 20% повече спрямо предходната седмица, сочи анализ на CNBC, направен по данни от Университета Джонс Хопкинс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още