IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама от съветниците на Тръмп изразиха тревоги за икономиката на САЩ

Според ръководителя на BlackRock растежът се забавя заради опасения около програмата на новата администрация

14:20 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двама от най-влиятелните главни изпълнителни директори на Wall Street – Лари Финк и Джейми Даймън, изразиха опасения за икономиката на страната, съобщава Bloomberg.

Шефът на BlackRock – Лари Финк, заяви в четвъртък, че растежът в САЩ се забавя заради опасения около това дали програмата на администрацията на Тръмп ще получи одобрението на Конгреса. Даймън пък, който е главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, заяви, че „очевидно нещо не е както трябва“ със страната в писмо до инвеститорите от вторник. И двамата топ мениджъри са част от група бизнес лидери, които съветват президента Доналд Тръмп.

Финк изрази огорчение от темпа на промени за момента от страна на новата администрация. Той каза за CNBC, че американската икономика се забавя, тъй като и потребителите, и компаниите изчакват да видят дали новата администрация може да изпълни обещанията си за данъчната реформа и дерегулациите след провала на проектозакона по здравеопазването през март.

„Има все повече опасения, че тези предложени промени ще бъдат все по-трудни за изпълнение“, каза Финк. „Виждаме забавяне на икономиката ни“.

Той допълва, че САЩ може да се окажат най-бавно разрастващата се икономика през четвъртото тримесечие сред страните от Г7. Япония, Канада и Европа се разширяват по-бързо от очакванията отпреди шест месеца, докато САЩ изостават. Без данъчна реформа и дерегулации, казва той, пазарите ще претърпят загуби.

Даймън използва годишното си писмо от 45 страници да опише начини, по които Америка е по-силна от всякога – преди да се прехвърли към доста по-голям списък с проблеми. От началото на века САЩ са хвърлили трилиони долари във войни, натрупали са огромен студентски дълг и са принудили множество чужденци да си тръгнат след получаване на висше образование, казва той в писмото. Той призовава за инвестиции в инфраструктурата и за намаляване на корпоративните данъци с цел насърчаване на икономиката.

Според Финк, който е ръководител на най-големия в света фонд за управление на активи, повечето в момента залагат лихвените проценти да се повишат значително. Той допълва, че има 51% шанс доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа да спадне под 2%.

BlackRock се опитва да ускори собствения си растеж, особено на затруднения си бизнес с акции, като разчита все повече на програмите за количествен анализ, които да спрат изходящите потоци от активните фондове.

Миналата седмица BlackRock обяви, че ще пренасочи 6 млрд. долара от общо 201 млрд. долара, които се управляват от фондове с активен избор на акции, към оферти с по-ниски такси, където количественият анализ играе по-голяма роля. Компанията ще освободи и над 30 души от групата, занимаваща се с най-търгуваните акции, включително петима от 53-мата си основни портфейлни мениджъри, съобщи запознат източник миналия месец.

Пред CNBC Финк заяви, че ходовете не са с цел заместване на хората с машини. „Това е преориентиране в сферата на компаниите в САЩ с голяма капитализация“, каза той. „То е признание, че има повече източници на информация“.

Паричният мениджър проучва сериозно изкуствения интелект, казва Финк, но идеята, че компютрите могат да избират подходящите акции без човешка намеса е „по-скоро мит, отколкото реалност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още