IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният секретар на САЩ е призован да предостави документи за Украйна

Майк Помпейо има срок до 4 октомври да изпълни искането

08:54 | 28.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Майк Помпейо. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Майк Помпейо. Снимка: Архив Ройтерс

Камарата на представителите в САЩ изпрати призовка на държавния секретар Майк Помпейо да предаде документи, имащи връзка с разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп заради неговия телефонен разговор с украинския му колега Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Помпейо има срок до 4 октомври да изпълни искането. 

През последните седмици държавният секретар на САЩ отказа да се съобрази с предишни призовки да предаде материалите. Сега от долната камара на Конгреса предупредиха, че може да прибягнат до неуточнени "принудителни мерки", ако той продължава да възпрепятства разследването. Камарата на представителите освен това поиска да изслуша петима високопоставени служители на Държавния департамент, включително двама дипломати - Мари (Маша) Йованович и Кърт Волкър. 

Вчера Волкър се оттегли като специален представител на САЩ за Украйна, след като бе споменат в жалбата на разобличителя за телефонния разговор между Тръмп и Зеленски през юли. В текста пише, че Волкър е разговарял с адвоката на Тръмп Руди Джулиани, за да се опита да ограничи вредите от неговите опити да принуди Украйна да разследва Джо Байдън, политически съперник на президента. 

Задкулисното въвличане на Джулиани в аферата предизвика гнева на конгресмени и допринесе за безпокойството сред разузнавателната общност, довело до жалбата на разобличителя, отбелязва Ройтерс.

Йованович бе отзована като посланик на САЩ в Украйна тази година, както изглежда, на фона на конфликт заради действията на адвоката на Тръмп. Контролираната от демократите Камара на представителите не прие предложена от републиканците резолюция против започването на процедура по импийчмънт срещу президента, предаде ТАСС.

При гласуването конгресмените се разделиха строго по партийни линии. Резолюцията бе отхвърлена с гласовете на 222 демократи, а 184 републиканци я подкрепиха. Всички претенденти за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в Съединените щати догодина вече изразиха подкрепа за започване на процедура за отстраняване на президента, отбелязва ТАСС.

Тръмп е обвинен, че в телефонния си разговор със Зеленски е поискал Украйна да разследва Хънтър Байдън, син на бившия вицепрезидент на САЩ, в замяна на финансова и военна помощ. Джо Байдън е потенциален съперник на президента на изборите през ноември 2020 г.  

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още