IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните инвестиционни фондове търсят безопасност в американските активи

Фондовете се оттеглят от нововъзникващите пазари и се насочват към акции и облигации от САЩ

22:36 | 19.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Държавните инвестиционни фондове са пренасочили интереса си към американски акции и облигации през първото тримесечие за сметка на по-рисковите инвестиции, като книжата от развиващите се пазари, на фона на разпространението на пандемията, предава Ройтерс, като цитира данни на eVestment.

Фонд мениджърите са насочили 5,36 млрд. долара към стратегиите си за инвестиции в американски акции през първото тримесечие. Повечето са вложени в пасивни стратегии за дялови инвестиции на S&P 500 – те отчитат най-големия паричен приток от поне три години, показват данните.

Търсенето на американски ценни книжа с фиксиран доход също се е увеличило за периода с нетен приток от 341,1 млн. долара – също най-високо от три години насам.

Старши анализаторът на eVestment Майк Чо отбелязва, че паричният поток е особено силен за тези, които инвестират в активи с фиксиран доход с по-малък риск. Като цяло суверенните фондове са нетни вносители на капитал в дългосрочни инвестиционни стратегии, допълва той.

Същевременно пасивните стратегии за инвестиции в акции на развиващите се пазари претърпяват отстъпление от 2,12 млрд. долара – най-голямото теглене за тримесечен период от края на 2017 г.

Коронавирусът и шокът при цените на петрола изтриха 12 трлн. долара от световните фондови пазари през първото тримесечие. Акциите отбелязват около 25% ръст от мартенските си дъна.

Инвестиционните потоци предполагат, че държавните фондове са устояли на хаоса. В отделен доклад на Международния форум за държавните фондове за богатството (IFSWF) се посочва, че институционалните инвеститори „не са участвали в паническите разпродажби на акции, както направиха през 2008 г., а са заложили на по-селективен подход“.

И това изследване установява пренасочване на суверенни инвестиции към САЩ от нововъзникващи пазари, като стратегията е станала отбранителна и вече не залага на цикличност.

Регулаторни документи разкриват, че Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия е придобил миноритарни дялове в Boeing, Facebook и Citigroup, с което съставя портфейл за почти 10 млрд. долара в САЩ.

Няколко фонда на богатите на петрол държави в района на Персийския залив и Средна Азия са решили да изтеглят заеми, за да попълнят бюджетните си дефицити, вместо да теглят инвестиции от суверенните фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още