Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Един от лидерите на пазара за големи батерии приключва с бизнеса заради COVID-19

NEC Energy Solutions е уведомила клиентите си, че започва „поетапно прекратяване“ на операциите, като възнамерява да изпълни договорите си до 2030 г.

Един от лидерите на пазара за големи батерии приключва с бизнеса заради COVID-19

Снимка: Bloomberg L.P. 

NEC Energy Solutions Inc., една от малкото компании за съхранение на енергия с глобален обхват, прекратява дейността си, след като пандемията от COVID-19 осуети плановете ѝ за продажба на бизнеса, съобщава Bloomberg.

В четвъртък (11 юни) ръководството на NEC уведоми клиентите си, че ще започне „поетапно прекратяване“ на операциите, като по-голямата част от служителите ще остават в компанията достатъчно време, за да може да бъдат завършени съществуващите проекти. 

Още по темата

Въпреки че базираната в Масачузетс компания няма да търси нов бизнес, тя остава ангажирана да завърши проектите, които са в процес на разработка.

Японската компания майка NEC Corp. се опитва да продаде звеното за производство на батерии, става ясно от писмо, получено от Bloomberg. Но „пазарните условия в бизнеса с големи батерии и въздействието на пандемията от коронавирус възпрепятстват усилията за намиране на подходящ купувач“, се казва пще в писмото.

Американското звено е нерентабилно още от създаването си през 2014 г., заяви говорител на NEC Corp. Въпреки, че пазарът на батерии е все още недостатъчно добре развит, на него съществува силна ценова конкуренция и не се очаква тази ситуация да се промени, добавя той.

Договорите за поддръжка на съоръженията за съхранение на американското дъщерно дружество продължават до март 2030 г. и то няма да бъде закрито дотогава.

NEC беше една от малкото компании в индустрията за батерии, която имаше глобален обхват, а съдбата ѝ повдига въпроса дали това може да бъде изолиран случай или може да се случи и с други участници на този пазар, коментира Логан Голди-Скот от BloombergNEF.

Главният изпълнителен директор на NEC Energy Стив Флудър подаде оставка, за да бъде заменен от Марк Лимбери, когото компанията определя като „опитен изпълнителен директор със стаж в бизнес реорганизациите“.

Акциите на компанията-майка NEC поевтиняха с 1,3% до 4895 йени на акция в обедната търговска пауза на борсата в Токио.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Доналд Тръмп подписа четири указа в помощ на американската икономика