Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Един век данни показват, че пазарът не е имунизиран от увеличаване на данъците

Акциите може да понесат удар, когато индивидуалните и корпоративни данъци се увеличават, посочва Джулиан Еманюел от BTIG LLC

Един век данни показват, че пазарът не е имунизиран от увеличаване на данъците

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Възможността за увеличение на данъците все още може и да не спъва ръстовете на американската борса, но според данни за последните 100 години пазарите далеч не са имунизирани за подобни промени.

Акциите може да понесат удар, когато индивидуалните и корпоративни данъци се увеличават, посочва Джулиан Еманюел, главен стратег за ценни книжа и деривати на BTIG LLC.

Той дава за пример 13 такива случая, последният от които през 1993 г. Средната възвръщаемост по основния американски индекс S&P 500 в годините на комбинирано увеличение е 2,4%, но спада до -0,9% през следващата година. За сравнение средната възвръщаемост в дългосрочен план е 7,7%, посочва Еманюел.

Още по темата

„Според общоприетото схващане ценните книжа са равнодушни на данъчните увеличения“, казва още той, но допълва, че в действителност те не са.

Инфраструктурният план на американския президент Джо Байдън на стойност 2,25 трлн. долара включва и данъчни увеличения, които ще покачат корпоративната ставка до 28% от 21%. Не се предвижда обаче увеличаване на налозите на най-богатите, въпреки че подобно предложение е вероятно да се появи в други свързани пакети от мерки.

Засега ценните книжа изглежда не се повлияват особено – S&P 500 премина прага от 4000 пункта за първи път миналия четвъртък. В същото време слабото мнозинство на демократите както в Камарата на представителите, така и в Сената означава, че предложенията може по-трудно да се преборят с опозицията на републиканците.

Засега ефектът върху широкия пазар от инфраструктурния план изглежда скромен в сравнение с прогнозата на главния стратег за ценните книжа на Goldman Sachs Group Inc. Дейвид Костин от средата на март за 3-процентен спад на печалбите в широкия измерител през 2022 г. заради увеличение на корпоративния данък.

Стратезите на JPMorgan Chase & Co. Шон Куиг и Марко Коланович заявиха по-рано миналата седмица, че очакват поевтиняване на акциите, които се възползваха от намаляването на данъците от 2017 г., свило корпоративния налог от предишните 35%.

Еманюел обаче очаква само краткосрочен ефект върху индекса, докато икономическият ръст и този при печалбите, подхранени от стимулите на правителството и централната банка, може да го изпратят до над 5000 пункта до края на този икономически цикъл.

По статията работиха: автор Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow прибави над 400 пункта, възстановявайки се от загубата от предходната сесия