IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Европа още не е навлязла в своята финансова криза

Нивата на задлъжнялост в периферните икономики са твърде високи, така че без преструктуриране на дълга се налага продължаване на субсидирането им от силните икономики

11:32 | 06.06.11 г. 1
<p>
	Испанци протестират срещу правителствената политика във връзка с продължаващата икономическа криза. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Испанци протестират срещу правителствената политика във връзка с продължаващата икономическа криза. Снимка: Ройтерс 

Европа още не е навлязла в своята финансова криза, докато САЩ продължават да се възстановяват от своята от 2008 г., твърди Джим Маккоугън, главен изпълнителен директор на Principal Global Investors, пред CNBC.

„Европейската дългова криза изглежда навлиза в по-опасен етап. Ако Европейският съюз и Европейската централна банка продължават да претендират, че това е криза на ликвидността, те рискуват да приемат неадекватни финансови корекции, особено в Гърция", каза Маккоугън.

„В периферните държави нивата на задлъжнялост са твърде високи, така че при липсата на отсрочване или „препрофилиране“, както го наричат сега, ще има нужда да бъде продължено сериозното субсидиране от страна на данъкоплатците в силните икономики“, твърди той.

Според него ако нито една държава не възнамерява в момента да напуска еврозоната, преструктурирането на дълга остава най-подходящият начин за излизане от кризата.

Маккоугън отказва да приеме опроверженията от европейските политици. „Отражението на отсрочването върху финансовия сектор ще бъде тежко, като рекапитализацията на много банки е наложителна. В някакъв смисъл Европа все още не е навлязла в своята финансова криза, въпреки че САЩ се възстановяват от своята“, смята той.

„Друг нов елемент е Испания, където има нарастващ популистки натиск срещу строгите мерки и цените на жилищата все още не са изчистени от пазара, оставайки с може би 20% над тренда. Така че проблемите на платежоспособността за банковата система изглежда най-вероятно ще продължат да разстройват правителствените финанси“, добави експертът.

Въпреки слабите данни за работната ръка от петък и онова, което той лично приема като провал на Вашингтон за справяне с дълговия проблем в САЩ, Маккоугън е убеден за перспективите пред американската икономика. „До края на годината американското икономическо възстановяване най-вероятно ще продължи, макар и с относително скромното темпо от 2,5 до 3% ръст на брутния вътрешен продукт“, предвижда той.

„Възстановяването се води от промишлеността и технологиите, като потреблението остава до известна степен понижено и жилищният пазар не се възстановява с изключение на няколко специфични града“, смята експертът.

Прогнозирайки необходимост от увеличаване на данъците и намаляване на разходите, за да бъде овладяно нарастването на държавния дълг на САЩ, Маккоугън остава скептичен за нивото на дискусиите във Вашингтон.

„Тук виждам най-големия риск, тъй като съществува неефективност, породена от поляризирания дебат във Вашингтон. Смятам, че те трябва да се справят с това“, каза още той.

„Прекалено раздутият публичен сектор потиска създаването на работни места в частния сектор. По-нататъшното отлагане или провал при вдигането на тавана на държавния дълг са сериозни рискове“, добави Маккоугън.

„Най-вероятно Федералният резерв приключва програмата за вливане на ликвидност, така че липсата на ликвидност вече не е проблем за американската икономика. Следователно политиката на слабия долар също е към края си. Възстановяването на долара и известна слабост при суровините изглеждат вероятни“, смята той.

„Американските ценни книжа са привлекателни на фона на развиващата се икономика. Волатилността, която се увеличава заради европейските проблеми или опасения относно суровините, създава възможност за покупки“, твърди експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
При запазване на причината за кризата "Грешката на Джон Лоу" европейските държави ще останат в "Капана на парите" и не могат да се спасят от развитие на криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още