IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Трайността на борсовото рали зависи от Германия и Китай

Реформите в Германия и Китай са определящи за посоката на световния фондов пазар

21:45 | 20.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Скокът на глобалния фондов пазар след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ има по-голям шанс да бъде траен, ако новоизбраният президент убеди държави като Германия, Япония и Китай да приемат реформи, заяви Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

„За да се запази ралито на акциите след избора на Тръмп, не е достатъчно само прилагане на вътрешни политики“, заяви Ел-Ериан в интервю за Bloomberg Television. "Не става въпрос само за неговия ясен път в страната, където републиканците контролират двете камари на Конгреса. Той също така ще трябва да убеди съюзниците си и Китай да пристъпят към ребалансиране“, обясни той.

Индексът S&P 500  се покачва с около 6% от деня на изборите, заради оптимизма, че плановете на Тръмп за различни проекти и по-ниски данъци ще стимулират растежа.

Доларът също поскъпна заедно с доходността по облигациите, тенденция, която би могла да навреди на износа и решимостта на Тръмп да съживи заетостта в американското производство.

Ел-Ериан определи обещанието на Тръмп за увеличаване на инфраструктурните разходи като „лесно постижима цел“, като отбеляза, че президентът Барак Обама е имал подобна инициатива, но се борил да спечели подкрепа в републиканците в Конгреса.

Икономистът призова за структурни реформи в страни като Китай, Япония и Германия, като допълни, че най-голямата икономика в Европа също трябва да се възползват от повече фискални стимули.

„Ако се постигне това, може да се получи ребалансиране, може да се поддържа ралито при акциите, без да се подлагате на твърде голям натиск от валутния пазар“, обясни Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още