Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Енергийният бизнес в САЩ е готов да изпълнява екополитики, но иска отстъпки

Отвъд Океана се опасяват, че въглеродната неутралност изисква технологии, които още не съществуват

Енергийният бизнес в САЩ е готов да изпълнява екополитики, но иска отстъпки

Снимка: Архив Ройтерс

Електроенергийният бизнес в САЩ има нагласите да се съобрази с политиките на Джо Байдън за премахване на емисиите въглероден диоксид до 2035 година, но иска по-голяма гъвкавост за постигане на целите и възможност за отстъпки по отношение на датите за изпълнението. До голяма степен някои от крайните срокове изглеждат нереалистични, смятат в сектора, пише Ройтерс.

Електроенергийните компании отвъд Океана се опасяват, че въглеродната неутралност изисква развитието на нови технологии, което може и да се забави. Става въпрос за батерии за дългосрочно съхранение на енергия от вятърните и соларните централи, ново поколение ядрени реактори и технологии за улавяне на въглерод, например.

Според представители на сектора тези технологии все още не съществуват или не могат да бъдат използвани комерсиално.

Още по темата

Новата администрация в Белия дом представи амбициозни екологични цели, но и предложи мащабен инфраструктурен план на стойност 2 трилиона долара, който да подпомогне за изпълнението им, припомня Ройтерс. Планът все още очаква одобрението на Конгреса и детайлите около това законодателство ще са от ключово значение за енергийния сектор.

Ако планът предвижда известна гъвкавост, той ще бъде приет от индустрията, смятат в Edison Electric Institute, една от големите лобиски групи в енергетиката.

Компаниите в сектора в САЩ вече имат собствени планове за намаляване на емисиите, но сроковете са след 2035 година. Например American Electric Power Company, една от големите в бизнеса, планира нулеви въглеродни емисии до 2050 година. За представителите на тази компания постигането на тази цел през 2035 година е "амбициозно предизвикателство" и ще изисква ускоряване на работата и проучванията по новите технологии.

Идеите на Байдън сега имат по-голяма подкрепа спрямо плановете на неговия предшественик Барак Обама, пише още Ройтерс. Обама внесе своите екополитики в Агенцията за опазване на околната среда в САЩ, но без одобрението на Конгреса. Така целите бяха отхвърлени от щатите, в които управляват представители на Републиканската партия.

Но сега има обединение в САЩ около идеите за намаляване на въглеродните емисии.

На електроенергийния сектор  се падат около 1/3 от въглеродните емисии на САЩ и в страната се смята, че "позеленяването" му ще е от ключово значение за изпълнението на екоцелите и за другите сектори на икономиката - като например транспорт и строителство.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Опасенията около инфлацията оцветяват щатските индекси в червено*