Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Енергийният сектор е сред най-печелившите на Wall Street в началото на 2022 г.

Представянето на енергийните компании през последното десетилетие обаче е много нестабилно

Енергийният сектор е сред най-печелившите на Wall Street в началото на 2022 г.

Снимка: Архив Ройтерс

В първите дни на годината енергийните компании записват най-големите печалби на борсите в САЩ, пише в анализ Ройтерс. Изчисленията показват, че от началото на годината енергийните акции поскъпват с 14%, спрямо спад от 0,8% сред 500-те най-големи компании на Wall Street, включени в индекса S&P500.

Секторът има относително малко тегло в индекса - 21 компании представляват едва 3%, спрямо 7% само за Apple.

Още по темата

Тенденцията не е от последните дни - за цялата 2021 година енергийният сектор е сред най-добре представящите се на борсата и това не е изненадващо - цената на петрола и на природния газ расте и увеличава печалбите на енергийните компании, посочва агенцията. Цената на европейския сорт петрол Брент се повиши с 23% от началото на декември и достига най-високото си ниво от 2018 г. насам.

Според изчисленията на Refinitiv печалбите на енергийните компании, които са част от S&P 500, ще се увеличат със средно 73% през четвъртото тримесечие.

Но в същото време представянето на енергийния сектор в последното десетилетие е много нестабилно. Инвеститорите са много объркани от посланията за сектора и по отношение на развитието на новите проекти на изкопаемите горива. Така от 2011 г. насам енергийните акции отчитат спад от 7%, спрямо 620% ръст за технологичните.

Растящите цени на енергията са основен фактор за увеличаване на инфлацията през миналата година. Потребителските цени през декември в САЩ записаха най-големия си годишен ръст от 1982 г. насам.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Американската зла приказка за въоръжените добри момчета