IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equifax ще плати 700 млн. долара на САЩ заради теча на лични данни

Компанията ще трябва да похарчи допълнително най-малко 1 млрд. долара, за да подобри мерките си за сигурност

17:53 | 22.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската кредитна компания Equifax се е съгласила да плати 700 млн. долара на властите в САЩ в рамките на извънсъдебно споразумение във връзка с хак на нейната база данни от 2017 г., който компрометира лични данни на над 140 млн. души.

„Компании, които печелят от личната информация, носят допълнителна отговорност да защитават и обезопасяват данните“, посочва председателят на федералната търговска комисия Джо Симънс. „Equifax се е провалила в предприемането на основни стъпки, които биха могли да предотвратят пробива“, допълва той, цитиран от Bloomberg.

Компанията ще трябва да плати до 425 млн. долара, за да компенсира потребители и да предостави наблюдение на средствата на клиенти, чиято информация е била компрометирана, в рамките на споразумението, обявено в понеделник от комисията. Отделно Equifax ще трябва да плати 175 млн. долара на 48 щата, област Колумбия и Пуерто Рико, както и допълнителни 100 млн. долара на Американското бюро за защита на потребителските финанси.

Компанията също така ще трябва да похарчи допълнително най-малко 1 млрд. долара, за да подобри мерките си за сигурност, става ясно от споразумението, което е най-мащабното по рода си за Търговската агенция. С подписването му се слага край на близо двугодишно разследване, водено от всички 50 американски щата и комисията във връзка с излагането на риск на потребителските данни.

Половин час след началото на борсовата сесия акциите на Equifax на Нюйоркската фондова борса поскъпват с 0,75%.

Компанията до голяма степен успя да се възстанови, след като бе разкрит пробивът през 2017 г., като акциите ѝ успяха да си възстановят почти пълната цена

Инцидентът с компанията обаче предизвика недоволството на Капитолия, засилвайки призивите за повече надзор върху трите големи компании за потребителски кредитен рейтинг - Equifax, TransUnion и Experian Plc.

В рамките на пробива хакери откраднаха през 2017 г. имена и дати на раждане на 147 млн. потребители, 146 млн. номера на социални осигуровки и 209 хил. номера на платежни карти заедно с техните дати на валидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още