IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган заплаши да закрие ключова база на НАТО в Турция

Това е най-ясният досега знак, че спорът със САЩ рискува да се разпространи и още повече да изостри отношенията на Анкара с Алианса

10:49 | 16.12.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че Турция може да закрие два от най-ключовите обекти на НАТО в страната, ако САЩ наложат санкции срещу покупката на руски противоракетни системи.

„Ако е необходимо да я затворим, ще затворим Инджирлик“, заяви президентът в интервю в неделя. „Ако е необходимо да я затворим, ще затворим и „Кюреджик“, допълни той, имайки предвид радарната станция край едноименния град в Южна Турция.

Това е най-ясният досега знак, че спорът със САЩ рискува да се разпространи и още повече да изостри отношенията на Анкара с Алианса.

Радарът за ранно предупреждение в Кюреджик е от съществена важност на противоракетната отбрана на блока. Военновъздушната база „Инджирлик“, която се намира в близост до сирийската граница, пък се използва от Пентагона за съхранение на тактически оръжия и извършването на въздушни удари срещу „Ислямска държава“. Десетилетия по-рано базата беше и основна оперативна локация на американския шпионски самолет U-2.

След като сключи споразумение за покупката на противоракетните системи С-400, сега Анкара се готви да подпише сделка с Москва за съвместно производство на ракетите.

„Ако те вкарат в сила мерки като санкции, то тогава ние ще отговорим реципрочно“, посочи още Ердоган. „Много е важно и за двете страни САЩ да не предприемат непоправими стъпки по отношение на нас“, допълни той.

Споразумението с Москва подчертава както желанието на Турция да заема по-независима роля в регионалните политики, така и влошаването на взаимоотношенията и подкопаното доверие с Вашингтон.

През уикенда Турция разположи дронове в непризнатата Турска кипърска държава, разпалвайки още повече напрежението около конфликта за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие. Ердоган също така се срещна и с либийския премиер Файез ал Сарай, след като изрази готовност да изпрати турски войски в северноафриканската държава, ако бъде помолен за това. Правителството на Ердоган също така представи за одобрение на парламента и сключена отделно сделка за военно сътрудничество с Либия.

Налагането на Турция като регионална сила я прави все по-малко готова на компромис със своя водещ съюзник в НАТО. САЩ отправиха предупреждение, че Анкара може да се окаже изправена пред изключване от програмата за производство на изтребителите F-35 заради действията си, като в същото време е застрашена от санкции по два закона заради бизнес с Русия.

Турция вече получи част от системите С-400. Очаква се те да бъдат готови за използване до април. Тяхното разполагане ще отбележи и успех за руския президент Владимир Путин и плановете му за по-голяма роля на страната му в Близкия изток.

Основното притеснение на САЩ е това, че руските системи биха могли да бъдат използвани за събирането на разузнавателна информация за стелт технологията на F-35, в което производство участва Турция.

Друг повод за обтягане на отношенията с Вашингтон стана и решението САЩ да признаят масовите убийства на арменци в последните години на Османската империя за геноцид. Ердоган предупреди, че турският парламент може да започне разследване за това дали САЩ са имали политики на системен геноцид срещу индиански племена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
в твоите очи всеки ***, а реално само си прочети писанията, те говорят за теб ... човече ти вярваш в конспиративни теории и псевдонаука... това само крайно прозз човек го прави... следователно си такъв !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Браво, батко, толкоз *** никой друг не може да те изкара, колкото ти самия себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 4 години
определено представлявам повече хора от теб, пуутььо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
pinoccio
преди 4 години
Ти ли, пундек такъв, представляваш целия този свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 4 години
целия свят разбра че сам си е направил преврата зада си разчисти пътя към управлението, но НЕ нашите комсомолиц пак виждат конспирация ... и пишат измислици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
deaf
преди 4 години
В Румъния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
dakl
преди 4 години
Едва ли трябва дачовек има педя чело за да се познае от раз къде ще бъдат преместени американските атомни бомби от сегашната турска база !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
pinoccio
преди 4 години
Турция е много ценна за НАТО, но американците си вкараха страшен автогол с нескопосаният опит за преврат. И руснаците се възползваха за няма и 24 часа от ситуацията - разказаха на Ердоган дума по дума за плана на американския им патрон, в който план е влизала и физическата му ликвидация. И, естествено, той се обърна срещу тях. Едва ли е имал желание да става вторият Мендерес. Ако не беше този опит за преврат, както турците свалиха руския изтребител, нещата щяха да се развият по съвсем друг начин. Американците имаха право, защото Ердоган свали имунитета на армията и й отне конституционното право на вътрешни преврати. Още Ататюрк е заложил тази схема, за да защити светските устои на държавата във времето. Твърде вероятно е и самата Русия да е водила американците за носа, след като руснаците са разбрали за намеренията им. Както се казва - пак е имало грозна руска намеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
едва ли ще са постоянни :)притеснява ме "дядя вова/авва" ... губи се под материали за нато , виж колко време липсва вече , няма youtube агитация/пропаганда , няма коментари за Ф16-ките , няма су-57 , няма за армата , айде кузя пак изгоре - там ясно , ама ... да не би са спрели копейките ? може ли такива неща да правят кутев и решетников с обикновените труженици преди "новым годом" . тва техното вече нема граници , пълно безобразие ... въобще не мислят за хората как ще блажат след като приключат с постите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Може и в независим Кюрдистан да построят няколко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още