IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ продължават да имат дълбоки разногласия по търговските въпроси

Не договаряме нищо, имаме работна група, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом

23:17 | 30.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Успокояването на враждебността между САЩ и Европейския съюз по въпроса с налагането на мита не означава, че двете страни нямат „дълбоки разногласия“ по търговската политика. Това заяви европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом, цитирана от Ройтерс.

Разведряването на двустранните отношения дойде след среща между американския президент Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през юли, на която държавният глава се съгласи да не налага мита върху вноса на европейски автомобили.

В изказване пред търговската комисия на Европейския парламент Малмстрьом коментира създаването на двустранна група, начело на която ще е тя и американският търговски представител Робърт Лайтхайзър. Нейната задача ще е търсенето на начини за премахване на налозите върху индустриални стоки от двете страни.

„Не договаряме нищо, имаме работна група. Имаме дълбоки разногласия със САЩ върху търговската политика“, заяви Малмстрьом пред европейските депутати.

 Еврокомисарят също така увери, че разговорите между Брюксел и Вашингтон не са свързани с подновяването на договора за Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), срещу който се възпротивиха редица европейски представители. Той беше замразен след идването на власт на Доналд Тръмп през 2016 г.

„Не подновяваме ТПТИ… Това би могло да бъде по-ограничено търговско споразумение, фокусирано само върху митата за стоки“, категорична бе Малмстрьом.

По-рано тя също така заяви, че ЕС е готов да се откаже напълно от налозите върху автомобилния внос, но само ако САЩ направят същото. Това значително надминава договореното между Тръмп и Юнкер през юли, когато се говореше само за индустриални стоки извън автомобилния сектор.

„Ще го направим, ако те го направят. Остава да видим това“, каза тя и изрази надежда, че евентуално споразумение би могло да бъде сключено до края на настоящия мандат на ЕК, който изтича през октомври 2019 г.

Малмстрьом също така допълни, че ЕС споделя критиките на САЩ спрямо Китай по отношение на субсидиите за някои индустрии, държавна намеса и принудителен трансфер на технологии, но според Брюксел това не е правилният подход.

„Споделяме тези притеснения, но не сме съгласни с техните методи на масово налагане на мита за милиарди върху Китай, както направиха и с Турция. Не споделяме американската позиция, че търговските войни са добър и лесен начин да спечелиш“, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още