IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не вярва на заплахите на Доналд Тръмп

Не сме видели никакви официални заявления за решение за митата, нито пък неофициални, посочи Сесилия Малмстрьом

08:30 | 21.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският комисар по въпросите на търговията не смята, че американският президент Доналд Тръмп ще спази заканата си да наложи мита върху вноса на автомобили в САЩ – ход, който значително би ескалирал отношенията между Брюксел и Вашингтон.

Думите на Сесилия Малмстрьом се дължат на това, че миналата седмица дойде крайният срок, в който Тръмп трябваше да обяви решението си за митата, но ход от страна на държавния глава така и не последва. Засега все още е в сила споразумението, което той сключи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за въздържане от действия.

„Нямаше наложени мита след крайния срок миналата седмица. Не сме видели никакви официални заявления за решение, нито пък неофициални“, заяви Малмстрьом по време на конференция в Брюксел в сряда. „Считаме, че президентът Тръмп ще се придържа към споразумението, което сключи с председателя Юнкер“, допълни тя, цитирана от Bloomberg.

През май администрацията на Тръмп си даде срок до средата на ноември, за да реши дали да въведе налози върху автомобилите и авточастите от ЕС на основа заплаха за националната сигурност. Същият довод САЩ използваха и при въвеждането на митата срещу вноса на алуминий и стомана. Блокът вече заплаши да прибегне до ответни мерки върху американски внос за 39 млрд. долара, ако президентът изпълни заплахите си.

Миналата година Тръмп разгневи Европа, налагайки 25-процентни мита върху стоманата и 10% върху алуминия от чужбина, в това число и от ЕС. Това на свой ред накара Брюксел да отвърне с налози върху емблематични американски стоки като моторите Harley-Davidson Inc., дънки Levi Strauss и бърбън.

В интервю по-рано през месеца американският търговски министър Уилбър Рос заяви, че отлагане на митата е много вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Може да се каже, че при Тръмп 90% от говоренето е игра. И това е съвсем нормално за този тип политици - популистите. Особено силно важи за политици със сила зад гърба си (политическа, военна, икономическа). Това, не значи че не знаят какво правят, не значи, че нямат план и яснота към, която се придържат. Просто повечето неща стават зад кулисите. При по-консерватилните и демократични политици е долу-горе обратното - те общо взето говорят, това което смятат и го правят много по-рядко. Те не говорят почти всеки ден, както е Тръмп. При деспотичните / монархични говоренето е още по-рядко. Вижте примерно Путин или Си колко рядко имат изявления.Общо взето целта на всички тези политици е да се харесат на избирателя, който е в неговия кръг или този, който е близо (колебаещ се). За вас може да изглежда смешно и нищо, но за този тип избиратели всички тези говореници звучат силно, мотивиращо и добро за тях и тяхната страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 4 години
той така си беше и преди да стане президент, говори много, не казва нищо... но все пак е организатор на конкурси за красота и реалити звезда... се едно наш митьо пищова, но рус и атлетичен ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Взе да му става стил на Перчема да хвърля заплахи във въздуга и накрая нищо. Съвсем скоро вече никой няма да го взима на сериозно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още