IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви за нова ескалация в търговската война със САЩ

Вашингтон отстъпи от преговорите, като развитие може да има чак след американските президентски избори през ноември, смятат от блока

17:12 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Еврокомисар Фил Хоган. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Еврокомисар Фил Хоган. Снимка: Bloomberg L.P.

Усилията на Европейския съюз (ЕС) да облекчи трансатлантическото напрежение изпаднаха в застой, посочат от блока, като предупреждават, че евентуален напредък в диалога може да има чак след ноември.

Вашингтон „отсъпи“ през последните седмици от преговорите, които целят да свалят напрежението заради спора за субсидиране на самолетопроизводителите, посочи еврокомисарят по търговията Фил Хоган по време на среща с търговски министри в Брюксел във вторник, цитиран от Bloomberg.

Невъзможността да бъде постигнато споразумение означава, че блокът ще наложи мита на стойност милиарди долари върху американски износ от юли.

„Трябва да отбележим, че САЩ се намират в предизборна фаза“, заяви Хоган. „Политическото внимание по тази причина е много по-съсредоточено върху непосредствените предизвикателства в американската вътрешна политика, като например нуждата от справяне с коронавирусната пандемия“, допълни той.

ЕС иска да поднови постигнатото през юли 2018 г. споразумение с Вашингтон, което започна да се пропуква в края на миналата година, когато САЩ заплашиха блока с нови мита. Едно от основните притеснения на ЕС е заплахата на САЩ да въведат мита върху европейското производство на автомобили и части.

Темата отново повдигна американският президент Доналд Тръмп по време на изказване от петък в Мейн. Той поиска брюксел да се откаже от 8-процентните си мита върху вноса на американски омари „незабавно“. Хоган предупреди европейските министри да очакват още подобна реторика и в бъдеще.

„Ако те (Европейският съюз – бел. ред.) не се променят, ще наложим мита върху техните автомобили, докато не се променят. А те ще се променят веднага“, заяви президентът на САЩ в своето изказване от петък пред представители на риболовната индустрия.

Миналата година САЩ получиха зелена светлина за налагането на мита върху 7,5 млрд. долара европейска продукция в отговор на незаконна правителствена помощ за Airbus.

„Съжалявам, че САЩ се отдръпнаха от преговорите през последните седмици“, заяви Хоган. „Позициите все още са доста раздалечени. Ако това остане така, ЕС няма да има голям избор, освен да упражни правото си на отговор и да наложим свои собствени санкции по делото за Boeing“, посочи той.

Хоган каза също, че очаква СТО да излезе с решение още през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още