IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа и САЩ се нуждаят от дата за плавно рестартиране на икономиката

Заводите в Китай показаха как възстановяването на производството може да протече по безопасен начин

12:00 | 17.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус ще причини един от най-големите шокове за нашия живот и глобалната икономика след Втората световна война. Като бизнес лидери нашата основна отговорност е да намерим начини да накараме нашите компании да работят отново, пише за Financial Times Хакан Самуелсон, главен изпълнителен директор на Volvo Cars.

Приносът към икономическото възстановяване е най-добрият начин да служим на обществата, в които работим. Ако позволим на икономиката да се забави още, рискуваме непоправими щети за нашите общности и просперитет, посочва той.

Трябва да приемем, че блокадата не може да продължи твърде дълго и че е наша отговорност да започнем да планираме рестарт възможно най-скоро, дори ако вирусът все още не победен, казва Самуелсон.

Виждаме, че пандемията вече оказва сериозно икономическо въздействие. МВФ предвижда глобалната икономика да се свие с 3% през 2020 г. и изчислява, че 8 на сто от общите работни дни ще бъдат загубени, ако блокирането продължи едно тримесечие.

Вярвам, че добрият път напред се състои в подход от две стъпки: направихме първата - необходима твърда блокада - и сега се нуждаем от плавно рестартиране в САЩ и Европа на определена дата, за предпочитане в рамките на следващите няколко седмици. Volvo се е прицелила в датите 20 април за Швеция и 4 май за Южна Каролина, посочва той.

За да направим това, трябва да решим редица практически проблеми, но вярвам, че е възможно и можем да се поучим от опита, който имаме от нашите фабрики в Китай след тяхното неотдавнашно отваряне, пише още Самуелсон.

Първо, трябва да създадем ясни и прозрачни протоколи, които позволяват на хората да се върнат уверено на безопасно работно място. Това означава прилагане на няколко необходими хигиенни мерки и рутинни процедури. В Китай проверявахме температурата на всички, които се явяват на работа преди да бъдат пуснати в сградите. Увеличихме броя на дезинфекционните станции и маските за лице, а и други средства за лична защита бяха на разположение на всеки, който ги поиска, обяснява Самуелсон.

В нашите офиси въведохме по-голямо разстояние между работните станции и бюрата, както и ограничихме броя на хората, които могат да посещават заседателна зала едновременно. Можем да използваме всички тези мерки и в Европа, и в САЩ, допълва той.

Фабриките представляват по-голямо предизвикателство поради естеството на работата, което често включва тясно сътрудничество и строги указания. Като се уверим, че хората, които работят заедно, използват предпазна екипировка, ние можем да възобновим известно производство, като спазваме здравните препоръки, подчертава той.

И накрая, в нашите работни ресторанти можем също да спазваме строги правила за хигиена и дистанциране, отново като ограничим броя на хората, пребиваващи в столовата наведнъж. Тези мерки работиха добре в Китай през последните седмици, докато се подготвяхме да отворим нашите заводи там. Те ни позволиха бързо да върнем служителите си отново на работното място, казва Самуелсон.

Тъй като китайският пазар на автомобили и по-широката икономика бавно се връщат към нормалността, този подход ни постави в силна позиция да се възползваме от възстановяването, смята той.

С въвеждането на всички тези мерки вярвам, че ние и други производители можем да рестартираме нашите европейски и американски операции постепенно, координирано и най-вече безопасно, в съответствие с клиентското търсене, положението във веригата на доставки и, разбира се, развитието на здравната ситуация. Като бизнес лидери нашата основна отговорност е да намерим начини да накараме компаниите си да работят отново, за да допринесат за икономическото възстановяване. Колкото по-бързо се възобнови бизнесът, толкова по-скоро обществото може да се рестартира, заключава Самуелсон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Имам усещането, че за борба с коронавируса, правителството е решило да изпрати армия безработни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
именно де , тая идиотия и скритата зад нея шашма , за тренировка ли да го броим ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Преди 70 години в Европа се е водила световна война. Хората са нямали работа, храна и даостанат живи скрити в къщите си е било късмет, който не всеки е имал защото бомбите са падали и в домовете. Днес, след един труден месец, който по нищо не може да се сравни с онези времена много хора се разпищяха и взеха да реват колко трудно било един месец през повечето време да си останат в къщи. Станали сме прекалено слаби и чупливи. Ами утре ако изскочи някой по опасен вирус или започне истинска война кво правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още