IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon и Chevron изненадаха приятно анализаторите

Компаниите печелят от нарастването на цените на петрола на международните енергийни пазари

17:13 | 01.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Exxon Mobil и Chevron Corp. обявиха по-добри от очакваните печалби за четвъртото тримесечие на миналата година.

За четвъртото тримесечие на 2012 г. Exxon Mobil, най-голямата по размер на продажбите компания в света, обяви печалба без извънредни приходи и разходи от 2,2 долара за акция спрямо 1,97 долара за акция за същия период на миналата година. След обявяването на резултатите акциите на нефтения гигант нараснаха с 0,9%.

Приходите на компанията са се свили до 115,17 млрд. долара от 121,61 млрд. долара година по-рано.

Анализатори, участвали в проучване на Thomson Reuters, очакваха печалба от 2 долара за акция и приходи в размер на 115,23 млрд. долара.

Chevron Corp., втората по-големина енергийна компания в САЩ и един от 6-те основни нефтени гиганта в световен мащаб, обяви че печалбата й за тримесечието се е увеличила до 7,25 млрд. долара или 3,7 долара за акция от 5,12 млрд. долара или 2,58 долара за акция, цитирайки приходи от сделка с находище на природен газ в Австралия.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха печалбата на компанията да достигне 3,06 долара за акция.

Печалбата на Chevron от рафиниране на суров петрол в САЩ се увеличила с 46% спрямо същия период на миналата година заради евтините доставки на шистов петрол.

Chevron печели и от нарастването на цените на петрола на международните енергийни пазари, където евтиният американски шистов петрол все още не се предлага. Около 75% петрола за компанията се добива в кладенци извън САЩ.

През тази година изпълнителният директор на Chevron Джон С. Уотсън планира да похарчи 36,7 млрд. долара за проучване на нови находища, строежи на газови терминали и рехабилитация на нефтени рафинерии. През 2017 г. компанията очаква  да достигне добив равностоен на 3,3 млн. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още