IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon Mobil обяви 40% спад на печалбата за последното тримесечие на 2016 г.

Понижението се дължи основно на загуба от отписване в размер на около 2 млрд. долара

18:13 | 31.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролният и газов гигант Exxon Mobil обяви спад на печалбата от 40% през последното тримесечие на годината заради сериозна загуба от обезценка. В същото време приходите се повишават за пръв път след девет последователни тримесечия на понижения, съобщава Wall Street Journal.

Въпреки това ръстът на приходите не е толкова голям, колкото Wall Street очакваше. Затова и акциите на компанията поевтиняват с над 1,4% в началото на борсовата сесия на Wall Street.

Главният изпълнителен директор Дарън Уудс коментира, че продължителният спад на цените на суровините е също толкова важен за по-слабата печалба, колкото и загубата от обезценката. Уудс пое поста миналия месец от Рекс Тилърсън, който беше номиниран от президента Доналд Тръмп за държавен секретар.

За тримесечието до края на декември Exxon – най-голямата петролна компания в САЩ, отчете спад на печалбата до 1,68 млрд. долара, или 41 цента на акция, от 2,78 млрд. долара, или 67 цента на акция, за същия период на предходната година. Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха резултат от 70 цента на акция.

Компанията заяви, че е приключила с прегледа на възстановимостта на активите през тримесечието и отчете загуба от описване на активи в проучванията и производството за около 2 млрд. долара. Без нея печалбата е нараснала до 3,7 млрд. долара.

Приходите отчитат повишение от 2% до 61,01 млрд. долара – първото увеличение от няколко тримесечия насам, но все пак под прогнозата на анализаторите беше за постъпления в размер на 62,28 млрд. долара.

Подразделението за проучвания и производство отбелязва загуба от 642 млн. долара, включително отписването за 2 млрд. долара. Без него печалбата то постига печалба в размер на,4 млрд. долара спрямо 528 млн. долара през тримесечието на предходната година.

Подразделението за рафиниране и продажби отбелязва печалба от 1,2 млрд. долара спрямо 110 млн. долара по същото време на предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още