Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Exxon Mobil ще изтрие оперативните въглеродни емисии към 2050 г.

Американските петролни компании изостават от европейските си конкуренти по отношение на екологичните цели

Exxon Mobil ще изтрие оперативните въглеродни емисии към 2050 г.

Снимка: Bloomberg LP

Exxon Mobil пое ангажимент да бъде въглеродно неутрална компания по отношение на своите глобални операции до 2050 година, съобщава Ройтерс. Плановете на петролния гигант са да ореже емисиите от добива и преработката на петрол и природен газ и производството на химикали, както и от електроенергията, отоплението и охлаждането, използвани от компанията, тоест оперативните емисии (от обхват 1 и 2).

На този етап обаче Exxon не се ангажира с индиректните емисии, които са свързани с използването на техните продукти, тоест обхват 3 от целите за декарбонизация. 

Още по темата

Компанията ще работи със своите партньори за постигане на подобно намаление на емисиите за активи, в които няма правата за управление, се казва още в съобщение на Exxon.

През миналата година Надзорният съвет на петролния гигант беше превзет от един от акционерите - фондът Engine No.1. Трима директори бяха назначени в управленската структура на Exxon, за които се очаква, че ще успеят да подготвят компанията за беземисионното бъдеще.

Америкнаските петролни компании изостават от своите европейски конкренти в това отношение, посочва Ройтерс. Shell и BP например вече направиха заявка да намалят емисиите и по отношение на използването на техните продукти, тоест и целите от обхват 3. Без въглероден отпечатък след 2050 година ще бъдат още италианската Eni и испанската Repsol, както и норвежката Equinor.

През ноември 2021 година Exxon съобщи, че ще инвестира 15 млрд. долара в проекти, намаляващи въглеродните емисии до 2027 година. Сред тях са например улавяне на въглероден диоксид и неговото съхранение, производство на водород от водорасли и т.н.

Европейските петролни компании са сред водещите в енергийния преход със своите планове за намаляване на добива на петрол, както експанзията по отношение на възобновяемата енергия.

В същото време Chevron планира да увеличи добива на петрол през това десетилетие, подкрепено от анализите за ръст на търсенето.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Ястребовият сигнал на Фед оцвети щатските индекси в зелено