IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon отчете най-лошото си първо тримесечие от 1999 г. насам

В същото време Chevron подобри всички възможни прогнози за периода

22:35 | 27.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За най-големите американски износители на петрол първото тримесечие на годината може да бъде обобщено с думата „контраст“. Chevron задмина очакванията на анализаторите, докато неговия по-голям съперник Exxon отчете по-лошо представяне както при производството, така и при печалбата.

Двете компании обобщават предизвикателствата, пред които са изправени. Chevron търси начини за възнаграждаване на своите изстрадали инвеститори, които финансираха скъпи проекти за добив на природен газ в Австралия повече от десетилетие. Колкото до Exxon, изпълнителният директор Дарън Уудс е натоварен със задачата да възстанови базата от активи, даващи стойност на компанията, която според анализаторите не е получавала достатъчно финансиране през последните десет години, посочва Bloomberg.

Chevron успя да се възползва от ралито на суровия петрол по време на първото тримесечие, като печалбата и производството увеличават шансовете по-късно през годината да започне програмата за обратно изкупуване на акции, въпреки че все още няма официална позиция по темата. Междувременно Exxon публикува най-лошото си първо тримесечие от сливането си с Mobil през 1999 г. 

За първите три месеца на годината Exxon добива еквивалента на 3,889 млн. барела дневно, което е първият път за близо две десетилети, в който той пада под 4 млн. през това време от годината. Количеството също така е по-ниско от всички изчисления в проучвания на Bloomberg.

Печалбата за периода от 1,09 долара за акция също е под прогнозите на анализаторите.

В същото време Chevron отчита печалба от 1,90 долара за акция – много над прогнозите за 1,47 долара. Компанията също така е извлякла повече суров петрол и природен газ от очакваното, с което увеличава още повече ползите си от възходящите цени на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още