IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon с най-слабата си печалба за тримесечие от над десетилетие

Петролната компанията планира съкращаване на разходите с 25% през 2016 г.

19:00 | 02.02.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Exxon Mobil Corp във вторник обяви най-слабата си печалба за тримесечието от над десетилетие, предава Ройтерс. Компанията съобщи още, че ще намали разходите за 2016 г. с една четвърт и спира обратното изкупуване на акции, докато се опитва да се справи с продължителния спад на цените на петрола.

Акциите на Exxon, най-голямата публично търгувана петролна компания в света, поевтиняха с 2,2% в търговията преди отварянето на пазара до 74,50 долара, която беше ударена от спада от над 4% на цената на суровия петрол.

Цените на суровия петрол се понижиха с около 70% от върха си през 2014 г. от над 100 долара за барел. Сегашните цени от около 30 долара за барел доведоха до вълна от съкращаване на разходите, тъй като петролните компании намаляват инвестициите в нови кладенци и проекти, за да спестят средства.

Exxon възнамерява да намали разходите до около 23,2 млрд. долара през тази година, което е с 25% по-малко от 2015 г.

„Макар че финансовите ни резултати отразяват предизвикателната среда, оставаме фокусирани върху основите на бизнеса, включително реализиране на проекти и ефективно управление на разходите“, заяви председателят и главен изпълнителен директор Рекс Тилерман.

В друг опит да спести средства Exxon спира плана си за обратно изкупуване на акции през първото тримесечие. През четвъртото тримесечие Exxon е купила 9,4 млн. акции за 754 млн. долара.

Петролният анализатор Браян Янгберг в Edward Jones описва отчета на компанията като „относително добър, особено в сравнение с ужасните резултати на ВР“. Той отбелязва, че петролното и газово производство на Exxon е по-добро от очакваното и че тя е подобрила дейността си тази година.

По-рано във вторник BP обяви годишна загуба от 6,5 млрд. долара, най-голямата в историята на компанията. По-малкият американски конкурент Chevron миналия петък също обяви нетна загуба.

Базираната в Ървинг, Тексас, Exxon отчете, че печалбата за четвъртото тримесечие на годината се е сринала до 2,78 млрд. долара, или 67 цента на акция, от 6,57 млрд. долара, или 1,56 цента на акция, за същия период на предишната година. Печалбата за четвъртото тримесечие на 2015 г. е най-ниската от септември 2002 г. насам.

Средната оценка на анализаторите бе за печалба от 63 цента на акция, сочи Thomson Reuters.

Exxon обяви още, че петролното и газово производство е нараснало с 4,8% през същото тримесечие заради по-високия добив на суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Е как бе... нали в Сашово имало Демокрация и конкурентноспособност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
ми със рекета от петрола и аз да съм монополист и аз ще права каквото си искам..световната икономика и особено развиващите се страни не могат без петрола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още