Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Exxon свива бюджета за корпоративните пътувания заради слабия отчет

След публикуването на тримесечните си резултати компанията изтри около 20 млрд. долара от пазарната си стойност

Exxon свива бюджета за корпоративните пътувания заради слабия отчет

Снимка: Ройтерс

Американския петролен гигант Exxon Mobil Corp. ще проучи и свие бюджета за пътувания на своите служители, след като дружеството регистрира най-слабия си тримесечен отчет за последните близо четири години, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата. 

Още по темата

Одиторските екипи са анализирали различните отдели, за да пресметнат заявките за пътувания, включващи индустриални конференции, посочват анонимните източници.

Говорителят на Exxon не е отговорил на молбата на Bloomberg за коментар.

Мерките за строги икономии са необичайни за базираната в Тексас компания, която реши да се въздържи от съкращаване на служители и свиване на дивидента по време на спада на цените на петролните пазари през 2014-2016 г. Ограниченията вероятно са сигнал за засилваща се загриженост сред ръководството на Exxon относно перспективите за възстановяване, тъй като разпространението на коронавируса в Китай ограничава глобалното търсене на енергия.

Въпреки че Exxon досега успява да защити своя дивидент от спада на цената на петрола, започнаха да се появяват пукнатини по бронята на петролния гигант още през 2016 г., когато S&P Global смъкна кредитния му рейтинг за първи път от времето на Голямата депресия. Въпреки че Exxon непрекъснато увеличава годишния дивидент, паричният поток не се развива, което принуждава компанията да използва кредити и продажби на активи за финансиране на изплащанията.

Exxon беше наказана от инвеститорите, тъй като оповести резултатите от четвъртото тримесечие на 31 януари и предупреди, че условията в нейния химически бизнес ще останат „предизвикателство” до края на тази година. След своя тримесечен доклад компанията изтри около 20 млрд. долара от пазарната си стойност.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street успя да се пребори за нова порция ръстове в четвъртък