IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon свива бюджета за корпоративните пътувания заради слабия отчет

След публикуването на тримесечните си резултати компанията изтри около 20 млрд. долара от пазарната си стойност

17:40 | 11.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американския петролен гигант Exxon Mobil Corp. ще проучи и свие бюджета за пътувания на своите служители, след като дружеството регистрира най-слабия си тримесечен отчет за последните близо четири години, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата. 

Одиторските екипи са анализирали различните отдели, за да пресметнат заявките за пътувания, включващи индустриални конференции, посочват анонимните източници.

Говорителят на Exxon не е отговорил на молбата на Bloomberg за коментар.

Мерките за строги икономии са необичайни за базираната в Тексас компания, която реши да се въздържи от съкращаване на служители и свиване на дивидента по време на спада на цените на петролните пазари през 2014-2016 г. Ограниченията вероятно са сигнал за засилваща се загриженост сред ръководството на Exxon относно перспективите за възстановяване, тъй като разпространението на коронавируса в Китай ограничава глобалното търсене на енергия.

exxon exxon

Въпреки че Exxon досега успява да защити своя дивидент от спада на цената на петрола, започнаха да се появяват пукнатини по бронята на петролния гигант още през 2016 г., когато S&P Global смъкна кредитния му рейтинг за първи път от времето на Голямата депресия. Въпреки че Exxon непрекъснато увеличава годишния дивидент, паричният поток не се развива, което принуждава компанията да използва кредити и продажби на активи за финансиране на изплащанията.

Exxon беше наказана от инвеститорите, тъй като оповести резултатите от четвъртото тримесечие на 31 януари и предупреди, че условията в нейния химически бизнес ще останат „предизвикателство” до края на тази година. След своя тримесечен доклад компанията изтри около 20 млрд. долара от пазарната си стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още